četvrtak, 25. maj 2023.  17:48h
Pročitano 1598 puta

Manifestacija “Dani Ćirila i Metodija” u organizaciji Udruženja književnika Srbije

Udruženje književnika Srbije ove je godine, po trinaesti put, organizovalo  manifestaciju Dani Ćirila i Metodija. Tokom četiri dana, od 22. do 25. maja, gosti iz Slovačke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Srbije učestvovali su u tematski osmišljenom programu koji je, pored ostalog, podrazumevao i tribinu Udruženja književnika Srbije i Vukove zadužbine.

Tokom četiri dana gosti iz Slovačke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Srbije učestvovali su u tematski osmišljenom programu koji je, pored ostalog, podrazumevao i tribinu Udruženja književnika Srbije i Vukove zadužbine Tokom četiri dana gosti iz Slovačke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Srbije učestvovali su u tematski osmišljenom programu koji je, pored ostalog, podrazumevao i tribinu Udruženja književnika Srbije i Vukove zadužbine uks

 

Tokom trajanja Okruglog stola sa temom „Srpski jezik i ćirilica“, mogla su se čuti interesantna predavanja kao što su „Srpski jezik i ćirilica u tesnacu među ideologijama“ koje je održao dr Vladan Jovanović, kao i „Srpski jezik i izazovi rodno osetljivog jezika“, koje je pripremila dr Marina Spasojević. Pored njih, a nakon pozdravne reči prof. dr Boška Suvajdžića, predsednika Skupštine Vukove zadužbine i Vidaka Maslovarića, potpredsednika Udruženja književnika Srbije, na ovu temu govorili su i: Veroljub Vukašinović, prof. dr Sreto Tanasić, prof. dr Viktor Savić, prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Isidora Bjelaković, prof. dr Aleksandar Milanović i prof. dr Mihailo Šćepanović. 

Sutradan je, pored ostalog, u predstavništvu Republike Srpske organizovan sastanak sa predstavnicima kulture, čiji su domaćini bili Mlađan Cicović i Duško M. Petrović. Nakon toga je održano Slovačko veče u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.  

 

2. Sabor duhovne poezije Rakovica

 

Tokom dva dana ove manifestacije predstavnici rukovodstva Udruženja književnika Srbije (Gordana Vlajić, Vidak Maslovarić, Majo Danilović, Čedna Radinović Lukić, Milutin Đuričković i Grozdana Lalić), član UKS-a Boris Kosović, pesnik Blagoje Popović i članice Udruženja književnika Crne Gore, Višnja Kosović i Slavica Vojinović, bili su gosti Mrčajevaca i tamošnje Osnovne škole „Tatomir Anđelić“, kao i dve čačanske srednje škole, Ugostiteljsko – prehranbene i Medicinske. Organizatori su bili Grozdana Lalić, generalni sekretar UKS-a i Lune Levajac, član UO UKS i Mrčajevčanin koji je kulturološki proslavio ovu moravsku varoš ustoličivši tamo međunarodnu poetsku nagradu „Povelja Morave“, Pesničke susrete, Pesničku stenu i Pesnički trg. Upravo na Pesničkom trgu, u dvorištu pomenute mrčajevačke Osnovne škole, direktorka Vesna Jevđenijević je dočekala srpske i crnogorske književnike koji su na prigodan program učenika ove škole, odgovorili svojim pesmama toplo pozdravljeni od domaćina.  

Veoma mi je drago što je mrčajevačka Osnovna škola uložila napor ka afirmaciji tradicije i što je direktorka prihvatila da se Dani Ćirila i Metodija obeleže i ovde. Ovo je od posebnog značaja u ovim vremenima nemilih događaja, jer je deci ponuđena pouka i uteha kroz poeziju i umetnost što je potvrdila i sjajna interakcija sa učenicima, rekla je Grozdana Lalić, sekretar Udruženja književnika Srbije. 

 

5. Sastanak sa predstavnicima Republike Srpske

 

Istog dana, održana je i beseda Miloša Jankovića, predsednika UKS-a, a u sklopu manifestacije „Kostolačka žiška“, koja se tradicionalno održava u Kostolcu i koja je na ovaj način uključena u sadržaj Dana Ćirila i Metodija. 

U sredu, 24. maja, pre susreta pesnika u Manastiru Rakovica, u povodu Dana slovenske pismenosti,  duhovnosti i kulture u slavu Ćirila i Metodija, predstavnici ambasada Bugarske, Slovenije i Slovačke, kao i Miloš Janković, predsednik UKS-a sa gostima iz Bugarske, Slovačke, Crne Gore i Srbije - položili su venac na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom beogradskom parku.  

 

1. Polaganje venca

 

Dani Ćirila i Metodija završeni su svečanom besedom profesora dr Boška Suvajdžića kojom je započeto i Međunarodno pesničko veče posvećeno ovim prosvetiteljima i na kojem su svoju poeziju govorili gotovo svi učesnici.  

„Slovenski apostoli“ i braća, Ćirilo (rođen 827. ili 828. godine ) i Metodije (rođen 815. ili 820. godine) potiču iz Soluna i poznati su po tome što su širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. Upravo njihovi učenici, Kliment i Naum, sastavili su prvo ćiriličko pismo. Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, inače Dan svetih Ćirila i Metodija, obeležava se, osim u Srbiji, i u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Makedoniji, Slovačkoj i Češkoj. 

 

4. Cacanska srednja skola 2023

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00