petak, 14. april 2023.  12:39h
Pročitano 916 puta

Hor PSCPD po 136. put u Svetouspenskom hramu danas na Veliki petak

Na Veliki petak svake godine u Svetouspenski hram u Pančevu dolaze vernici ne samo iz Pančeva, već i iz Beograda i brojnih drugih gradova kako bi prisustvovali jedinstvenoj Večernjoj službi.

Večernje na Veliki petak u Svetouspenskom hramu u Pančevu počeće danas u 15:30 časova Večernje na Veliki petak u Svetouspenskom hramu u Pančevu počeće danas u 15:30 časova Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Hram Uspenja Presvete Bogorodice ili Crkva s dva tornja, na Veliki petak uvek je pun vernika.

Večernja služba na Veliki petak u Svetouspenskom hramu u Pančevu je odavno poznata širom Srbije, a danas će biti održana po 136. put.

Mr Vera Carina, dirigentkinja Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva podseća da su se 1887. godine prota Vasa Živković i tadašnji dirigent PSCPD-a Dimitrije Mita Topalović dogovorili da pre i posle Večernje službe, određene po Tipiku, hor peva. Dok hor peva sveštenstvo nastavlja sa čitanjem molitava kako bi se pojačala religijska osećanja vernika prema stradanju Gospoda Isusa Hrista dok prilaze Grobu i celivaju plaštanicu.

Danas, na Veliki Petak, najtužniji dan za nas Hrišćane, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo će 135 put pevati Večernje na Veliki Petak, po tradiciji Svetouspenskog hrama u Pančevu. Služba će početi u 15:30 sa “Svjati Bože” Stevana Hristića, a potom uz jektenija slede Mokranjčeve Stihire i delovi iz “Opela”, prihodne pesme Mite Topalovića, ali i monumentalna dela Arhangelskog i Leonida Malaškina. To je služba na kojoj se okupljaju svi stari i novi pevači (pevači iz Beograda tradicionalno dolaze na probe u vreme Velikog posta kako bi pevali na Veliki Petak sa PSCPD), i kulminacija je svih službi sa horom, kaže mr Vera Carina.

 

pscpd u svetouspenskom hramu foto sasa janos

 

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo tada izvodi kompozicije koje niko ne izvodi, a horu se pridružuju i pevači koji nisu u stalnom sastavu. Kako objašnjava Carina, nijedan hor nije u stanju da izvede Veliki petak na način na koji oni to rade.

Večernje na Veliki petak u Svetouspenskom hramu u Pančevu počeće danas u 15:30 časova.

Pozivamo vas da dođete danas u 15.30 u Svetouspenski hram i prisustvujete ovoj jedinstvenoj službi.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00