petak, 31. mart 2023.  08:13h
Pročitano 811 puta

Fondacija „Svetozar Miletić“: Predlog za čitanje – „Srpske junačke pesme“ Vuka Stefanovića Karadžića

I ove nedelje iz ogranka Fondacije „Svetozar Miletić“ u Pančevu imaju predlog za čitanje – u pitanju je zbirka pesama „Srpske junačke pesme“ od Vuka Stefanovića Karadžića.

Među velikim brojem knjiga koje poseduje čitaonica Fondacije „Svetozar Miletić“, nalazi se i pomenuta zbirka pesama, tako da je možete čitati i u njihovim prostorijama Među velikim brojem knjiga koje poseduje čitaonica Fondacije „Svetozar Miletić“, nalazi se i pomenuta zbirka pesama, tako da je možete čitati i u njihovim prostorijama Ogranak Fondacije "Svetozar Miletić" u Pančevu

 

„Srpske junačke pesme“ su izbor najpoznatijih narodnih epskih pesama koje je sakupio i u više knjiga objavio Vuk Stefanović Karadžić. Srpske junačke pesme predstavljaju dragocenu riznicu srpske istorije, književne tradicije i narodne mudrosti. Svojom originalnošću, poetičnošću i skladom očarale su evropsku literarnu elitu Vukovog vremena, a danas su jedan od najvažnijih segmenata očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta.

Svi pokušaji klasifikacije srpske narodne poezije polaze od Vukove periodizacije i sistematizacije građe. Osnovni Vukovi kriterijumi za podelu vrsta narodne poezije jesu namena, način i okolnosti izvođenja pesama.

Sve su naše narodne pjesme razdeljene na pjesme junačke, koje ljudi pjevaju uz gusle i na ženske, koje pjevaju ne samo žene i đevojke, nego i muškarci, osobito momčad, i to najviše po dvoje u jedan glas – govorio je Vuk Stefanović Karadžić.

Osnovni zadatak epske pesme, još od najstarijih vremena čovečanstva, je da sačuva spomen o velikim junacima i znamenitim događajima u vrememu i prostoru, ali i da ih ostavi potomstvu kao svetle primere „čojstva i junaštva“.

Među velikim brojem knjiga koje poseduje čitaonica Fondacije „Svetozar Miletić“, nalazi se i pomenuta zbirka pesama, tako da je možete čitati i u našim prostorijama.

Fondacija „Svetozar Miletić“ u Pančevu je na adresi Dimitrija Tucovića broj 4.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00