nedelja, 12. mart 2023.  08:16h
Pročitano 242 puta

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2023. godini

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2023. godinu.

Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila 2023. godine u ponoć Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila 2023. godine u ponoć KomunikArt

 

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2023. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2023. godine. 

Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 16. maja 2023. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji. 

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2023. godine. Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta. 

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani: https://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa-srbija/  

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (za Srbiju) i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (za Francusku). 

Podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00