četvrtak, 9. mart 2023.  08:14h
Pročitano 1061 puta

„Mladi dolaze“ – praznik poezije i mladosti u Udruženju književnika Srbije

U skladu sa tradicijom koju neguje, Udruženje književnika Srbije je i ove godine prigodnim programima obeležilo Međunarodni dan žena, ali sa inovacijama kakve je svojim dolaskom na čelo ovog najstarijeg esnafskog udruženja, novo rukovodstvo i najavilo.

U okviru projekta „Mladi dolaze“, predstavile i studentkinje druge godine glume Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, klase profesora Predraga Benčine: Nina Nedić, Helena Pavić, Olja Nikolić, Hristina Tatić i Nevena Ignjatović U okviru projekta „Mladi dolaze“, predstavile i studentkinje druge godine glume Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, klase profesora Predraga Benčine: Nina Nedić, Helena Pavić, Olja Nikolić, Hristina Tatić i Nevena Ignjatović UKS

 

Nakon što je u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije, kao i prethodnih godina, održana Osmomartovska tribina koja je okupila dvadesetak članica Udruženja književnika koje su govorile svoju poeziju, publici su se, u okviru projekta „Mladi dolaze“, predstavile i studentkinje druge godine glume Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, klase profesora Predraga Benčine: Nina Nedić, Helena Pavić, Olja Nikolić, Hristina Tatić i Nevena Ignjatović.

Mlade umetnice su program osmislile i posvetile poeziji nekadašnjih i savremenih srpskih pesnikinja. Izuzetno nadahnuto su govorile stihove i segmente životopisa Jelene Mrnjavčević (Jefimije), Milice Stojadinović Srpkinje, Drage Dimitrijević Dejanović, Jelene Dimitrijević, Danice Marković, Anice Savić Rebac, Jele Spiridonović Savić, Mire Alečković, Jelene Lengold, Grozdane Lalić i Milene Marković. Recital su dopunile starim i popularnim pesmama, tako da su pored glumačkog, pokazale i svoje pevačko umeće. 

Kroz projekat „Mladi dolaze“, koji postoji bezmalo celu deceniju, Udruženje književnika Srbije daje šansu mladima da iskažu svoj talenat i rad, a pojedini mladi  pesnici su i svoje prve knjige objavili zahvaljujući ovom projektu. Posebno mi je drago što su neki od njih danas članovi Udruženja književnika Srbije, rekla je Grozdana Lučić, književnica i rukovodilac Radne zajednice Udruženja književnika Srbije, koja je ovaj projekat osmislila i pokrenula i koja je budućim glumicama najavila nastavak saradnje naglašavajući da su im vrata Udruženja književnika Srbije uvek otvorena.

 

Osmi mart 2 min

 

Inače, ovim praznikom poezije i mladosti, moderirao je Vidak Maslovarić, urednik tribina i potpredsednik UKS-a, uz pomoć Gordane Vlajić, zamenice predsednika Udruženja književnika Srbije.

Autor:  UKS
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00