petak, 15. januar 2016.  07:34h
Pročitano 1270 puta

Ivanki Radmanović i Milisavu Milenkoviću nagrada „Milan Rakić”

U Udruženju književnika Srbije, danas u 12 sati, biće uručena prestižna književna nagrada „Milan Rakić” Pančevki Ivanki Vanji Radmanović, autorki zbirke „Rajski kavez” i Milisavu Milenkoviću, autoru knjige „Odisej se nije vratio”. 

Ivanka Radmanović zbirku poezije pod nazivom „Rajski kavez” (2014), objavila je za Udruženje Književnika Srbije Ivanka Radmanović zbirku poezije pod nazivom „Rajski kavez” (2014), objavila je za Udruženje Književnika Srbije

Jedna od ovogodišnjih dobitnika nagrade je Ivanka Vanja Radmanović. Pesnikinja je rođena u Aleksincu, a odrasla je u Pančevu. Diplomirala je na Institutu mode i tehnologije (Fashion Institute of Technology), na odseku modnog dizajna, u Njujorku (SAD), gde je godinama radila kao kreativni direktor u oblasti mode. Živi, radi i stvara na relaciji Pančevo - Njujork. Član je Udruženja književnika Srbije. 

 

ivanka radmanovic foto

 

Književnoj publici Srbije se najpre predstavila knjigom „AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi” (2013), zbirkom poezije i istoimenim CD-om koju je objavila za izdavačku kuću ARTE. Stihove na CD-u govore Lora Orlović i Žarko Laušević. Knjiga je bila deo projekta „Pesme koje vide” koji je podržao Savez slepih Srbije.

Svoju drugu, upravo nagrađenu zbirku poezije pod nazivom „Rajski kavez” (2014), objavila je za Udruženje Književnika Srbije, koje je uvrstilo ovu zbirku među prvih deset naslova u okviru svoje obnovljene izdavačke delatnosti.

S obzirom da je „Rajski kavez” moja druga samostalna zbirka, izuzetno sam počastvovana i uzbuđena da je Udruženje književnika Srbije prepoznalo kao knjigu koja zavređuje ovu prestižnu nagradu, rekla je Ivanka Radmanović.

Ona je dodala, da je potvrda od strane članova Udruženja književnika Srbije, renomiranih pisaca i pesnika, specijalno baš u godini kad Udruženje slavi 110 godina postojanja, za nju izuzetno priznanje. 

Sama nagrada znači da moje dalje stvaralaštvo mora da opravda ovu visoko ukazanu čast, zaključila je Radmanović.

Ova nagrada je ustanovljena još 1938. godine, u Beogradu. Nagrada „Milan Rakić” nastala je na inicijativu pesnikove udovice Milice Rakić. Jedno vreme nagradu je proglašavao kulturni i javni poslenik Milan Grol, a od šezdesetih godina nagradu dodeljuje Udruženje knjževnika Srbije. 

Ova nagrada se dodeljuje svake godine isključivo članu Udruženja književnika Srbije za najvredniju pesničku knjigu objavljenu u prethodnoj godini.

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00