petak, 23. septembar 2022.  18:36h
Pročitano 251 puta

Pančevo domaćin Konferencije o značaju i stanju industrijskog nasleđa

Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo organizovao je danas konferenciju „Industrijsko nasleđe – značaj, stanje, mogućnosti“ u okviru Dana evropske baštine 2022. godine. Na taj način biće obeleženo i 300 godina od osnivanja prve pivare u Pančevu.

Na otvaranju Konferencije u Pančevu prisutne je pozdravila i Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Na otvaranju Konferencije u Pančevu prisutne je pozdravila i Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Pančevo MOJKraj

 

Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu istakla je da konferencija ima za cilj da ukaže na značaj, vrednosti i potencijale industrijskog nasleđa, da sagleda trenutno stanje u kojem se ono nalazi i mogućnosti za njegovo očuvanje uz prilagodljivu ponovnu upotrebu. 

S obzirom na aktuelnost očuvanja industrijskog nasleđa i sudeći po zainteresovanosti, kako stručne, tako i šire javnosti, očekuje se široka razmena iskustava, rekla je Grozdana Milenkov.

Na otvaranju Konferencije u Pančevu prisutne su pozdravili Dr Mirjana Đekić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu u ime Grada Pančeva.

 

marija jevic

 

Pre početka konferenciji učesnici su imali priliku da obiđu staro gradsko jezgro Pančeva i da se u plovidbi katamaranom “Panuka” upoznaju sa industrijskim nasleđem koje se može videti sa reke Tamiš, na obalama Pančeva.

 

ucesnici skupa

 

Sutra će u Pančevu biti otvorena i izložba pod nazivom “50 za 50 – Oni su nas učili” nastala povodom obeležavanja jubileja pola veka od osnivanja Društva konzervatora Srbije.

Autorke izložbe „50 za 50“ su Vera Pavlović Lončarski, istoričar umetnosti, Katarina Maksimov, arhitekta, Maja Đorđević, arheolog, i dr Mirjana Đekić, etnolog.

Postavku čini pedeset fotografija istaknutih konzervatora – umetničkih portreta ili kadrova iz radnih i privatnih situacija; izrađenih amaterski ili profesionalno; iz publikacija ili privatnih kolekcija – pažljivo biranih sa idejom da se predstavi pojedinačna osobenost svakog prikazanog konzervatora, a prati ih poneka anegdota, sećanje na njihove karaktere, imena, kao i dela.

 

pedeset za pedeset

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00