ponedeljak, 19. septembar 2022.  09:11h
Pročitano 116 puta

19. Ethno.com u znak sećanja na dr Selenu Rakočević

U pratećem programu 19. izdanja Ethno.com world music festivala, u subotu, 24. septembra u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, u 18.30 će biti održan tribinski program “In Memoriam Selena Rakočević”, na kome će govoriti prof. dr Mirjana Zakić, prof. dr Rastko Jakovljević, prof. Miljana Nebrigić i Slobodan Tanasijević. U istom prostoru, u nedelju, 25. septembra u 17 časova biće održana radionica makamske muzike, koji će voditi Antonije Tot i Stefan Sablić.

U glavnom programu festivala, 24. i 25. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće Maja Milinković, Jasna Jovićević Quinary, Perija i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan U glavnom programu festivala, 24. i 25. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće Maja Milinković, Jasna Jovićević Quinary, Perija i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan Kulturni centar Pančevo / promo

 

Filip Krumes, umetnički direktor festivala Ethno.com, osvrnuo se na značaj najavljenog pratećeg programa.

Ovogodišnje izdanje počinjemo sećanjem na nedavno preminulu prof. dr. Selenu Rakočević koja je osmislila, osnovala i vodila ovaj festival prvih deset godina. O Seleni, velikom značaju njenog naučnog, istraživačkog i pedagoškog rada, entuzijazmu, ljubavi i energiji koju je utkala u festival, kao i njenoj muzičkoj karijeri govoriće njene kolege, saradnici, studenti i učenici, kaže Krumes.

U glavnom programu festivala, 24. i 25. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće Maja Milinković, Jasna Jovićević Quinary, Perija i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan. 

O glavnom koncertnom programu prvog festivalskog dana, Filip Krumes je rekao:

“U koncertnom programu ćemo imati prilike da čujemo zanimljive sastave iz zemlje i regiona. Maja Milinković, rođena Sarajka koja živi i radi u Portugalu, u svom izrazu spaja uticaje fada i sevdaha. Ovu jedinstvenu muzičku fuziju je predstavila na svom albumu pod nazivom „Fadolinka“ koji se našao među prvih 20 albuma na Svetskoj top listi za World Music, a pesma „Não há fado sem saudad“ se zadržala dva meseca na prvom mestu. Saksofonistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević će predstaviti svoj Quinary, konceptualnu programsku muziku, pisana za gudački kvartet, saksofone, bas klarinet, flautu, spacedrum i glas”.

Najavljujući učesnike drugog festivalskog dana, umetnički direktor Ethno.com je dodao:

"Makedonski sastav Perija nam donosi neo-hipi-folk-postpank psihodelični trans kroz muziku čiji su koreni utemeljeni na balkanskom muzičkom nasleđu, ali dotiče tradicije Bliskog istoka, severne Afrike i šire. A Damira Imamovića  je prošle godine vodeći i najuticajniji World music časopis, britanski Songlines, proglasio najboljim evropskim World music umetnikom”.

Festival organizuje Kulturni centar Pančeva, a pokrovitelj je Grad Pančevo.

 

Plakat Ethno 2022 1 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00