petak, 16. septembar 2022.  14:08h
Pročitano 182 puta

U Pančevu održan sastanak o problemima rodne neravnopravnosti u umetnosti i kulturi

U Gradskoj upravi grada Pančeva održan je sastanak u okviru nacionalnog projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“.

Sastanku su prisustvovali donosioci odluka u lokalnoj kulturnoj politici i predstavnici ustanova kulture u Pančevu Sastanku su prisustvovali donosioci odluka u lokalnoj kulturnoj politici i predstavnici ustanova kulture u Pančevu Grad Pančevo

 

Projekat sprovodi Nezavisna kulturna scena Srbije u saradnji sa mrežom organizacija iz kulture, među kojima i udruženjem „Elektrika“ iz Pančeva, a koji podržava UNESKO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost i Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

Sastanku su prisustvovali donosioci odluka u lokalnoj kulturnoj politici i predstavnici ustanova kulture u Pančevu. Tom prilikom predstavljeni su preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja od značaja za sferu rodne ravnopravnosti u kulturi. 

Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu je tom prilikom je istakla da je cilj projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ podrška ženama angažovanim u sferi kulture, umrežavanju i unapređenju rodne ravnopravnosti na domaćoj umetničkoj sceni. 

Projekat će trajati do sredine sledeće godine te su planirane još brojne aktivnosti u kojima ćemo učestvovati. Kao što su pokazali preliminarni rezultati istraživanja od značaja za sferu rodne ravnopravnosti u kulturnoj politici na lokalnom i nacionalnom nivou ključni akteri za unapređenje stanja u ovoj oblasti u Srbiji je prisustvo više od 2/3 žena u sektoru kulture. Na drugom mestu su mediji koje kao ključne prepoznaje polovina koleginica, dok odgovornost kolega za učešće u rešavanju problema ističe kao prioritetnu jedna trećina žena u sektoru kulture, rekla je Marija Jević.

 

Rodna ravnopravnost u kulturi 1

 

Istraživanje „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ sprovodi se tokom 2021. i 2022. godine i do sada su održane prezentacije rezultata istraživanja u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00