utorak, 2. avgust 2022.  23:54h
Pročitano 151 puta

U Narodnom muzeju Pančevo pričalo se o dr Vladimiru Aleksiću

U dvorištu Narodnog muzeja u Pančevu 2. avgusta je organizovano književno veče na kojem se govorilo o znamenitom Pančevcu dr Vladimiru Aleksiću i njegovom životu i radu, a posebno prvom avionu koji je konstruisao i kojim je poleteo 1909. godine.

Dvorište Narodnog muzeja bilo je prepuno Pančevaca koji su želeli da saznaju nešto više o znamenitom dr Vladimiru Aleksiću Dvorište Narodnog muzeja bilo je prepuno Pančevaca koji su želeli da saznaju nešto više o znamenitom dr Vladimiru Aleksiću Pančevo MOJKraj

 

Uvodničar i moderator događaja bio je Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke. U programu je učestvovao mr Milorad Ilić, autor monografije o dr Aleksiću “Kako je poletela Srpska Sparta”, a prikazivani su i inserti iz pozorišne predstave “Vreme leta” nastale po motivima Ilićeve knjige.

U programu su učestvovali i glumac Luka Jovanović i KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva.

Ovo književno veče bilo je posvećeno dr Vladimiru Aleksiću, verovatno najznačajnijoj ličnosti u Pančevu na početku 20. veka… Čoveku, koji je svojim podvigom Pančevo stavio na mapu sveta. Naime, on je prvi na ovim prostorima, poleteo na letelici težoj od vazduha, i to letelici sopstvene konstrukcije i izrade, samo nekoliko godina posle braće Rajt. Tim činom je u našoj istoriji zauzeo poziciju rodonačelnika vazduhoplovstva, a Pančevu zacrtao budućnost i nastajanje možda najznačajnijeg privrednog brenda…

Dr Vladimir Aleksić po mnogo čemu je bio prvi, te je ostalo zapisano da je bio najbolji student medicine u Gracu i da je u svom gradu otvorio najpoznatiji sanatorijum u Evropi sa elementima banjskog lečenja, da je prvi uveo struju u Pančevu, da je provozao prvi automobil u Pančevu, da je bio narodni poslanik. I sve to i mnogo više u samo 39 godina svog života. Živeo je kratko a postigao mnogo.

 

vece o dr aleksicu u pancevu 2 8 2022

 

Priča o doktoru Aleksiću je ispričana uz osvrt na dva projekta autora mr Milorada Ilića: Monografiju o Dr Aleksiću pod nazivom „Kako je poletela Srpska Sparta“ i inserte iz pozorišne predstave „Vreme leta“.

Autor je ovaj podvig prikazao kao podvig čitave generacije znamenitih ličnosti koje su, svako na svoj način, zadužile Pančevo, među kojima su bili: Isidora Sekulić, Dr Svetislav Kasapinović, Milan Ćurčin, Olga Aleksić Smederevac, Mita Topalović i drugi.

 

muzej pvo o dr aleksicu

 

Dvorište Narodnog muzeja bilo je prepuno Pančevaca koji su želeli da saznaju nešto više o ovom znamenitom Pančevcu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00