utorak, 2. avgust 2022.  09:45h
Pročitano 789 puta

Počela 54. likovna kolonija „Deliblatski pesak“

U toku je tradicionalna 54. likovna kolonija „Deliblatski pesak“ koju organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo. U prostorijama Kolonije u Deliblatskoj peščari boravi 20 učesnika, među kojima su najbrojniji slikari. Učesnici su iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Učesnike likovne kolonije je u ponedeljak, 1. avgusta, obišla Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Učesnike likovne kolonije je u ponedeljak, 1. avgusta, obišla Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Grad Pančevo

 

Učesnike likovne kolonije je u ponedeljak, 1. avgusta, obišla Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu.

Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ je sigurno jedan od prepoznatljivih simbola Pančeva. Ona traje već dugi niz godina i okuplja veliki broj umetnika. Svake godine povećava se broj učesnika, jer je rad u ovom ambijentu veoma inspirativan, a druženje nezaboravno. Grad Pančevo svake godine podrži ovu manifestaciju koja omogućava umetnicima da razvijaju svoju kreativnost, o čemu svedoči i fond od više od 1.400 umetničkih dela, rekla je Marija Jević.

 

IMG 6342

 

Jević je podsetila i na dugogodišnji problem koji KPZ ima sa adekvatnim smeštajem tih umetničkih dela.

Znam da Kulturno-prosvetna zajednica, koja je i organizator ove kolonije, ima problem s depoom za smeštaj slika, kao i Centar za kulturu Pančevo. Grad Pančevo se trudi da pomogne i ulaže napore da se u što kraćem vremenskom periodu pronađe odgovarajući prostor za čuvanje umetničkih dela. Naš zadatak je da ove kolekcije, radovi umetnika, koje su od neprocenjivog značaja, ostanu za generacije koje dolaze, izjavila je Marija Jević.

 

IMG 6327

 

Među umetnicima koji učestvuju na ovogodišnjoj likovnoj koloniji Deliblatski pesak je i osam Pančevaca: Nebojša Jocić, Milisav Urošević, Miroslav Savkov, Nikola Šunjkić, Isidora Stojanović, Ivana Dimitrić Pešić, istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov i fotografkinja Sofija Modošanov. Pored njih u Koloniji rade i gosti iz Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine, kao i iz Niša, Novog Sada, Novog Pazara i Beograda.

Likovna kolonija je ove godine počela 29. jula i trajaće do 5. avgusta u Deliblatskoj peščari. Radove nastale na koloniji publika će moći da vidi na izložbi naredne godine.

 

IMG 6370

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00