utorak, 2. avgust 2022.  08:15h
Pročitano 158 puta

Priča o dr Vladimiru Aleksiću 2. avgusta u Pančevu

U dvorištu Narodnog muzeja u Pančevu u utorak, 2. avgusta u 21 sat biće organizovano književno veče na kojem će se govoriti o dr Vladimiru Aleksiću.

Iz predstave "Vreme leta" Iz predstave "Vreme leta" Dom omladine Pančevo

 

Ovo književno veče je posvećeno Dr Vladimiru Aleksiću, verovatno najznačajnijoj ličnosti u Pančevu na početku 20. veka... Čoveku, koji je svojim podvigom Pančevo stavio na mapu sveta. Naime, on je prvi na ovim prostorima, poleteo na letelici težoj od vazduha, i to letelici sopstvene konstrukcije i izrade, samo nekoliko godina posle braće Rajt. Tim činom je u našoj istoriji zauzeo poziciju rodonačelnika vazduhoplovstva, a Pančevu zacrtao budućnost i nastajanje možda najznačajnijeg privrednog brenda...

Priča o doktoru Aleksiću će biti ispričana uz osvrt na dva projekta autora mr Milorada Ilića: Monografiju o Dr Aleksiću pod nazivom „Kako je poletela Srpska Sparta“ i inserte iz pozorišne predstave „Vreme leta“. 

Autor je ovaj podvig prikazao kao podvig čitave generacije znamenitih ličnosti koje su, svako na svoj način, zadužile Pančevo, među kojima su bili: Isidora Sekulić, De Svetislav Kasapinović, Milan Ćurčin, Olga Aleksić Smederevac, Mita Topalović i drugi.   

Uvodničar i moderator događaja biće Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke. Učešće u programu će pored autora uzeti KUD „Stanko Paunović“ i glumac Luka Jovanović.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00