četvrtak, 12. maj 2022.  07:06h
Pročitano 186 puta

Program manifestacije „Muzeji Srbije – Muzeji za 10“ u Pančevu

Manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10, koja se ove godine održava pod sloganom “Moć muzeja” trajaće od 14. do 21. maja u Narodnom muzeju Pančevo.

Narodni muzej u Pančevu Narodni muzej u Pančevu Pančevo MOJKraj/arhiva/R.Đ.

U sklopu manifestacije biće obeleženi Nacionalna nedelja muzeja, Svetski Dan muzeja 18. maj i Evropska Noć muzeja. Slogan ovogodišnjeg programa je - Moć muzeja!

Posetioce u Narodnom muzeju Pančevo tokom manifestacije očekuju sledeće postavke i programi:

• Izložba slika Paje Jovanovića, "Paja Jovanović: figura - od portreta do alegorije" otvaranje - 14. maja u 19 časova. Autori izložbe su Isidora Savić, kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda, Dimitrije Jovanov i Damir Prašnikar, kustosi istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. Na otvaranju će nastupiti orkestar iz Novog Sada “Novosadski Brass Quintet”.

 

 флајер 1 ewb

 

• Izložba radova sa 53. likovne kolonije Deliblatski pesak, gde publika može pogledati slike i skulpture 17 umetnika iz Pančeva ali i cele Srbije. 

• Izložba "Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini" autora Josipa Vebera. Izložbu predstavlja devedeset fotografija nastale u periodu od 1901. do 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničara koji su radili u ŽTO Sarajevo, arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. One na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga.

 

ŽELJEZNICA

 

• Pored izložbe o železnici, posetioci će biti u prilici da pogledaju i postavku maketarskog kluba "Dr Vladimir Aleksić" iz Pančeva, koji će predstaviti svoje makete. 

• Stalna postavka Narodnog muzeja Pančevo, sa arheološkim nalazima još iz vremena neolita, Bakarnog i Bronzanog doba, preko Antičkog i Srednjevekovnog perioda, do Istorijskog i Etnološkog odeljenja, i naravno sa Zbirkom Istorije umetnosti, čija je kruna original slike “Seoba Srba” Paje Jovanovića. 

 

флајер 2 web

 

U subotu, 21. maja od 16 do 22 časa za zatvaranje manifestacije, pripremili smo bogat muzički i poetski program, najavio je Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Muzički program u organizaciji Muzičkog centra Pančevo na kome će nastupiti:

- Dečji orkestar Brass pilići,

- Pančevački Duvački orkestar,

- Tamburaški orkestar Pančeva,

- Ženska pevačka grupa KUD Soko iz Inđije,

- Finale Raspevanog proleća Srbije 2022,

- Nastupiće i brojni solisti u sklopu muzičko-poetskog programa.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00