četvrtak, 30. decembar 2021.  13:44h
Pročitano 159 puta

Održan skup „Međusobni uticaji Isidore Sekulić i Pančeva“

Multidisciplinarni skup „Međusobni uticaji Isidore Sekulić i Pančeva“ održan je u periodu od 26. do 28. decembra u Pančevu.

U Centru za talente u Pančevu bio je organizovan grupni rad učenika U Centru za talente u Pančevu bio je organizovan grupni rad učenika RCT Mihajlo Pupin

Skup je delimično održan u prostorijama Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”  u Pančevu, a delimično onlajn zbog predavača iz inostranstva.

Projekat su osmislili predavači i mentori u pančevačkom Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin“, Vanja Jekić i Nikola Koneski.

Prvi dan Skupa bio je posvećen književnosti. Msr Vanja Jekić je održala predavanje i potom moderirala diskusijom.

 

zoom platforma skup o isidori sekulic

 

Cilj ovog skupa bio je da učenici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ tumače međusobne uticaje Isidore Sekulić i Pančeva kroz istraživačke zadatke, a uz pomoć predavača iz oblasti književnosti, istorije i psihologije. Skup je podrazumevao ekskurziju u Mošorin i Beograd, niz predavanja, istraživačkih zadataka i radionica koje su podrazumevale samostalni i grupni rad učenika. Radovi učenika i drugi tekstovi koje će prirediti predavači biće objavljeni u zborniku radova. Održana je i onlajn promocija putem Zoom-a za sve zainteresovane. Ovaj skup pružio je učenicima priliku da sarađuju sa vršnjacima iz drugih grupa u Centru za talente i da iz više uglova sagledaju život i rad Isidore Sekulić. Na taj način su kroz multidisciplinaran pristup mogli da praktično primene svoje znanje, izjavio je Nikola Koneski jedan od kreatora ovog multidisciplinarnog skupa.

 

izlet

 

Drugog dana Skupa je organizovana jedna stručna ekskurzija. Učesnici su najpre imali priliku da vide kuću u kojoj je rođena Isidora Sekulić u Mošorinu. Potom su obišli Zemun i kraj u kome je ona živela (u blizini Nikolajevske crkve). Takođe, posetili su i Bogorodičinu crkvu. Učesnici skupa su potom imali priliku da vide i Isidorin spomenik na Topčiderskoj zvezdi, a potom i njen grob na Topčiderskom groblju. Poslednja destinacija koju su obišli bila je Uspenska crkva u Pančevu („Bogorodičina crkva“) i zgrada pored nje u kojoj se nekada nalazila Srpska viša devojačka škola, u kojoj je Isidora radila kao nastavnica.

 

tim iz pančeva

 

Treći dan Skupa bio je posvećen istoriji i psihologiji. Najpre je istoričar, Nikola Koneski održao predavanje i radionicu, a potom je i psihološkinja Maja Marošan Mihajlović održala svoje predavanje i moderirala diskusijom.

Organizatorima je pomagao Ilija Tepšić, student istorije i mentor u Grupi za istoriju Centra za talente.

Dizajn za majice uradio je Stefan Ilić, saradnik u nastavi u Grupi za istoriju Centra za talente. 

Skup je organizovalo Udruženje MC „Karika umetnost nauka“, u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin“, Narodnim muzejom i Gradskom bibliotekom Pančevo, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00