nedelja, 5. decembar 2021.  14:15h
Pročitano 302 puta

Predstavljena knjiga „Gradovi umetnosti“ Aleksandre Radaković

Najnovija knjiga Aleksandre Radaković, mlade književnice iz Pančeva, „Gradovi umetnosti“ predstavljena je 4. decembra u krugu prijatelja u ambijentu Sekinog salaša u Pančevu.

Sa promocije knjige Aleksandre Radaković u Pančevu Sa promocije knjige Aleksandre Radaković u Pančevu FB privatna arhiva

To je priča o putovanjima koja su ostavila utisak na autorku, o gradovima koje je posetila i u kojima je prepoznala pečat umetnika koji su u njima živeli. Simbiozom priča o tim umetnicima i Aleksandrinog umetničkog i ljudskog doživljaja, nastala je knjiga o velikim imenima i značajnim mestima.  

Uživala sam dok sam je pisala, do kasno u noć, preturajući po policama sećanja o svakom gradu u koji sam putovala. Izdvojila sam njih 13. One najživopisnije, najslikovitije u kojima na svakom ćošku cveta umetnost i kultura. Ovo nisu klasični putopisi. Neću vam otkriti ono što je lako dostupno na netu. Ovo su putopisi o umetnicima koji su živeli, disali, voleli, patili u ovim gradovima. Ovo su priče o Dostojevskom, Puškinu, Ahmatovoj, Kafki, Daliju, Fridi Kalo, Pikasu, Vorholu, Šopenu, Mocartu, Anais Nin, Klimtu, Šileu i mnogim drugim, meni dragim umetnicima. Grad je saučesnik umetničkim delima. A, pobrojani kafići, restorani, taverne, konobe mesta gde je sve nastajalo, kaže autorka Aleksandra Radaković.

Na svoj način predstavila je gradove kao što su Barselona, Beč, Berlin, Budimpešta, Istanbul, Jerusalim, Lisabon, Moskva, Njujork, Pariz, Prag, Sankt Peterburg i Varšava.

 

korice knjige

 

U knjizi su zastupljeni crteži i slike autorkinih dragih prijatelja. Oni su na dodeljeni grad oslikali svoju viziju istog. 

Knjigu je objavila izdavačka kuća Arte.

Autor:  Pančevo MOJKraj/D.I./A.R.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00