nedelja, 28. novembar 2021.  07:48h
Pročitano 227 puta

„UAD – Umetnost, arhitektura, dizajn“ po 16. put u Pančevu

XVI „UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn“ pod nazivom „(De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima / (De)Construction of Space: Architecture by Other Means“ biće održana od 2. do 17. decembra u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

Galerija savremene umetnosti u Pančevu Galerija savremene umetnosti u Pančevu Pančevo MOJKraj/arhiva

Izložba će biti otvorena 2. decembra u 19 časova.

Učesnici: Milica Denković,Zoran Dimovski, Snežana Zlatković, Živana Mijailović, Irena Muhar, Ivan Perak, Slobodan Stošić.

Kustos i selektor: Sonja Jankov.

Izložba „(De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima“ okuplja likovne umetnike, arhitekte i dizajnere različitih generacija koji u svojim radovima tematizuju, dokumentuju, stvaraju i oblikovno (re)definišu funkcionalne, psihološke i kulturološko-istorijske aspekte arhitektonskog prostora. Za razliku od izložbi održanih tokom prethodne dve manifestacije „Umetnost, arhitektura, dizajn“ koje su okupljale samo savremene umetnike s domaće i internacionalne scene, ova izložba, pored savremenih umetnika, uključuje i radove arhitekata i dizajnera, kako bi se stvorio otvoreni dijalog između profesionalaca iz različitih disciplina.

Izložba uključuje nove radove koji su ovom prilikom prvi put izloženi, recentne produkcije nastale u okviru internacionalnih projekata u zemlji, radove nastale tokom internacionalnih umetničkih rezidencija u inostranstvu, segmente doktorskih ili master istraživačko-umetničkih projekata i rezultate samostalnih umetničkih istraživanja. Cilj izložbe je da kroz interdisciplinarni pristup ukaže na načine promišljanja, građenja i upotrebe arhitekture, imajući na umu da je ona pokazatelj, pa čak i simbol, mnogo širih tema i da je metod kojim individua može da nađe/stvori svoje mesto u savremenosti.

Odabirom radova ovih umetnika, dizajnera i arhitekata, izložba (De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima interdisciplinarno pristupa pojmu arhitekture kroz medije crteža, filma, instalacije, objekta-prototipa, foto-montaže, foto-instalacije, metodološko-istraživačke koncepcije, re/de-konstruišući motiv i simboliku arhitekture iz različitih autorskih perspektiva. Ovakav odabir je načinjen da bi se ukazalo na međusobno nadograđivanje i nadopunjavanje pogleda na arhitekturu sa stanovišta različitih disciplina, kao i da bi se podvukao interdisciplinarni karakter izložbe. Izložbom se prikazuje da arhitektura nije samo mesto nego fluidni prostor i znak koji nam omogućava da se krećemo, imamo identitet i osećaj pripadnosti i prisustva. Izložba time pruža novo gledanje na arhitekturu čime ona prestaje da bude čvrsta, nepomična masa, nego postaje proces na koji utičemo, s kojim se menjamo i kojim menjamo svoj odnos prema svetu oko sebe.

(izvod iz teksta Sonje Jankov za katalog izložbe)

 

uad 2021 Lightbox 126x126 ispravljeno

 

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00