ponedeljak, 9. novembar 2015.  08:02h
Pročitano 1145 puta

Izložba „220 godina zanatstva u Pančevu“

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine čija je ovogodišnja tema „Stari i tradicionalni zanati – očuvanje i održanje” Narodni muzej Pančevo predstavlja autorsku izložbu “220 godina zanatstva u Pančevu”.

Izložba će biti otvorena danas u 19 sati u Svečanoj sali Muzeja Izložba će biti otvorena danas u 19 sati u Svečanoj sali Muzeja Pančevo.MOJKraj.rs

Izložba će biti otvorena danas u 19 sati u Svečanoj sali u okviru obeležavanja Dana grada.

U najavi izložbe iz Muzeja saopštavaju da će biti prikazani uspon i stagnacija tradicionalnih zanata u Pančevu koji su svojevrsni čuvari istorije i tradicije jedne sredine. 

Eksponati etnološke zbirke Narodnog muzeja Pančevo predstavljaju polaznu osnovu u proučavanju starih zanata koje karakterišu tradicionalna narodna znanja kao odraz društveno-istorijskih prilika i viševekovne tradicije narodnog života u selu i gradu.

Upotreba tradicionalne tehnologije, veštine i znanja vezana za zanate, deo su nematerijalne kulturne baštine koja se prenosi s generacije na generaciju i pruža osećanje identiteta i kontinuiteta kulturnih i civilizacijskih prožimanja u prošlosti, navodi se u pozivu iz Muzeja.

Tradicionalni zanati danas uglavnom iščezavaju zbog nepostojanja tržišta za njihove proizvode.

Autor izložbe je Aleksandra Jakovljević, kustos-etnolog Narodnog muzeja Pančevo.

 

Autor:  Narodni muzej
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00