petak, 6. novembar 2015.  07:02h
Pročitano 2045 puta

Održani “Dani duhovne muzike” (FOTO)

Sinoć je u Svetouspenskom hramu, u okviru internacionalnog festivala 18. Pančevački dani duhovne muzike, održan Koncert duhovne muzike Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva pod dirigentskom palicom mr Vere Carine.

Koncert je bio posvećen petnaestogodišnjici umetničkog rukovođenja mr Vere Carine PSCPD-om Koncert je bio posvećen petnaestogodišnjici umetničkog rukovođenja mr Vere Carine PSCPD-om S.Janoš

U programu su učestvovali i Dečiji hor ovog društva i podmladak PSCPD-a pod upravom Bojane Stražmešterov. Koncert je bio posvećen petnaestogodišnjici umetničkog rukovođenja mr Vere Carine PSCPD-om.

Ovogodišnji Dani duhovne muzike bili su, čini se, posećeniji nego prethodni, iako nije bilo gostiju. To možda dokazuje i činjenica da su Pančevci došli da slušaju naš hor, najstariji u srpstvu, a ujedno i najbolji u zemlji. 

Čitav koncert, na kom je izvedeno 20 duhovnih kompozicija, bio je osmišljen veoma zanimljivo. Na sceni su se pojavljivala sva tri hora, koja su pevala u različitim kombinacijama, i time pokazali svoje sposobnosti i ono što su uvežbali, a još više ljubav prema duhovnoj muzici i pojanju. 

Što se tiče repertoara, i on je bio odlično osmišljen, pa je publika imala priliku da sluša kompozicije od vizantijskih napeva i Jovana Laskarisa iz XV veka, zatim različitih ruskih kompozitora, preko neizostavnih Kornelija Stankovića i Stevana Mokranjaca, pa sve do savremnih kao što su Episkop Ilarion i Mihail Šuh

Posle svake otpevane kompozicije, pevači su nagrađeni aplauzom, a po licima ljudi u crkvi, kao i licima pevača na sceni, videlo se da svi uživaju u ovom zaista sjajnom koncertu. Pogotovo što su se, a što se retko događa, izmešala sva tri sastava i nastupala zajedno. 

Prema tome, slobodno možemo reći da su i ovogodišnji Pančevački dani duhovne muzike bili uspešni, i da je kontinuitet ove manifestacije održan na visokom nivou. 

U okviru Dana duhovne muzike će i u nedelju, 8. novembra od 9.30 časova u Uspenskoj crkvi PSCPD pevati na Liturgiji.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo i Sprska pravoslavna crkvena opština Pančevo-Centar, a organizator PSCPD.

 

Autor:  Saša Janoš
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00