sreda, 24. mart 2021.  23:29h
Pročitano 1313 puta

Izložba finalista „Nagrade za mlade umetnike Pančeva 2021“

Zajednička izložba finalista ovogodišnjeg konkursa „Nagrada za mlade umetnike Pančeva 2021“ biće postavljena u galeriji Narodnog muzeja Pančevo, u periodu od 30. marta do 10. aprila.

Izložba će biti postavljena do 10. aprila u Narodnom muzeju Pančevo Izložba će biti postavljena do 10. aprila u Narodnom muzeju Pančevo detalj s plakata

 

Žiri u sastavu Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti - galerija X Vitamin, Beograd; Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti, kustos u Narodnom muzeju Pančevo; Dušan Marino, umetnik - Kafe Galerija, Pančevo; Iva Vučković Lujanski, direktorka Wolf Art Studija, Pančevo i Vuk Vučković, umetnik - Wolf Art Studio, Pančevo, imao je težak zadatak da od 36 prijavljenih umetnika izabere 10 finalista čiji će radovi biti na izložbi.

Ovogodišnji finalisti su: Aleksandar Veljković, Andrea Kartali, Đorđe Živković, Gorana Aća, Jelena Stojanović, Jelena Vojvodić, Katarina Petrović, Lora Abci, Nikola Gajić i Uroš Predić. 

Žiri će pobednika proglasiti u subotu 27. marta. Zbog epidemioloških mera neće biti zvaničnog otvaranja izložbe.

Iz Narodnog muzeja Pančeva sve posetioce mole da nose zaštitne maske i održavaju propisanu međusobnu distancu.

 

 

2 1

 

Nagradni fond za najboljeg mladog umetnika iznosi 50.000 dinara, a mogli su da konkurišu svi aktivni umetnici uzrasta od 18 do 28 godina koji su rođeni ili žive na teritoriji grada Pančeva.

Pančevački slikar Vuk Vučković, u nameri da pruži podršku mladim umetnicima iz svog rodnog grada, odlučio je da celokupan novčani iznos Novembarske nagrade koja mu je dodeljena 8.11.2019. godine iskoristi za osnivanje nagradnog fonda za istaknute mlade stvaraoce.

Cilj ove nagrade je da na lokalnom i nacionalnom nivou pruži podršku i vidljivost mladim umetnicima iz Pančeva, kao i da se kroz saradnju razmenjuju znanja i iskustva neophodna za razvoj savremenog umetnika na početku njegove karijere, rekao je tada Vučković.

I ne samo što je novčani deo nagrade upotrebljen za afirmaciju mladih stvaralaca Pančeva, već je ta priča zaživela i sada, po drugi put, bira se najbolji mladi umetnik.

Prva dobitnica „Vuk Vučković nagrade“ bila je umetnica Lea Ambeli.

Autoportret uljane boje na platnu Uroš Predić

Nju ejdz uljane boje na platnu Katarina Petrović

Sumnjiva lica sitoštampa Lora Abci

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00