četvrtak, 15. oktobar 2015.  15:08h
Pročitano 1813 puta

Dečja izložba „Rođendan u Hermanovoj jazbini“

Dečji muzej Hermanov brlog iz Celja (Slovenija) gostuje u pančevačkom Narodnom muzeju sa izložbom Rođendan u Hermanovoj jazbini. 

Dečja izložba „Rođendan u Hermanovoj jazbini“ će biti otvorena do polovine novembra Dečja izložba „Rođendan u Hermanovoj jazbini“ će biti otvorena do polovine novembra Narodni muzej

Na otvaranju izložbe nastupao je hor Vokal Kids, a prisutnima su se obratili autorka izložbe viši kustos Jožica Trateški, član gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje Milenko Pavlov i direktorka Narodnog muzeja Pančevo Svetlana Mesicki.

Izložba predstavlja proslave rođendana u deset različitih zemalja i obrađuje rođendansku proslavu kao savremeni globalni fenomen. Centralni element izložbe i simbol proslave je kolač, a obuhvaćeni su i ništa manje važni pokloni, druženje i zabava, objašnjava autor izložbe viši kustos Jožica Trateški.

Rođendan u Hermnovoj jazbini u potpunosti je interaktivna i prilagođena deci predškoloskog uzrasta i nižim razredima osnovne škole. Prvi deo postavke edukuje decu o različitim zemljama, njihovim običajima proslave rođendana i poklonima. Centralni element je velika torta u koju se ulazi i koja „peva“ i miriše na čokoladu, vanilu i jagodu.

Drugi deo postavke namenjen je druženju: bojanke, razlednice, slagalice, školice, tvister jer rođendani se i prave da bismo se družili.

Narodni muzej Pančevo ponosan je dve novine u svom radu: međunarodnu saradnju i prvu izložbu koja je namenjena dečjem uzrastu - našoj budućoj publici.

Dečji muzej Hermanov brlog radi u okviru Muzeja novije istorije u Celju i predstavlja jedini dečji muzej u Sloveniji koji se obraća mladoj publici koja se, kroz stalne i povremene postavke, upoznaje sa bogatim kulturnim nasleđem, dečjim pravima i obavezama te osnovnim ljudskim vrednostima.

Izložba će biti otvorena do polovine novembra, a ulaz je besplatan.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00