petak, 20. novembar 2020.  22:36h
Pročitano 526 puta

Priznanje „Klasovo majstorsko pero“ ove godine pripalo Nikoli Dragašu

Posebno priznanje „Klasovo majstorsko pero“, za dosadašnji doprinos i zalaganje na polju karikature ove godine uručeno je pančevačkom karikaturisti Nikoli Dragašu.

Priznanje "Klasovo majstorsko pero" Priznanje "Klasovo majstorsko pero" privatna arhiva

„Klasovo majstorsko pero“ je jedno od najvećih priznanja za karikaturu koje se dodeljuje kod nas, u okviru festivala humora i satire “Zlatna kaciga“, u Kruševcu.

Ovo priznanje dodeljuje se najuspešnijim sledbenicima Aleksandra Klasa, čije karikature poseduju izražajan i nadahnut crtež, i koje nose univerzalne ideje. Pored toga, kandidati za dodelu ovog priznanja mogu biti samo autori koji su već osvajali nagrade na domaćim i stranim konkursima i festivalima. 

Odluku o dodeli ovog priznanja donose dosadašnji dobitnici većinom glasova. 

Priznanje se dodeljuje od 2002. godine. Među dosadašnjim dobitnicima bila su poznata imena na polju karikature kao što su: Darko Drljević, Muhamed Đerlek, Goran Ćeličanin, Nikola Otaš, Slobodan Srdić, Tošo Borković, Dragan Rumenčić i drugi...

Zbog pandemije korona virusa, i sprečenosti organizatora da se održi festival, priznanje je Nikoli Dragašu poslato poštom. 

 

Nikola Dragaš sa priznanjem 1

 

Nikola Dragaš rođen je 15.09.1981. u Pančevu. Zaposlen je u JP Pošta Srbije. Bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, grafičkim dizajnom i stripom. Član je ULUPUDS - a, Udruženja karikaturista Srbije - FECO, i ULU Svetionik. Bavi se i pedagoškim radom sa decom, kao mentor likovne sekcije "Čarobni svet crtanja", u Pančevu.

O Aleksandru Klasu:

Aleksandar Karakušević, umetničko Klas (1928–2002), od prvog broja „Ilustrovane Politike”, pa sve do kraja života, bio je njen saradnik, ilustrator i urednik rubrike „Smeh”. Klas nije bio samo karikaturista već i grafički dizajner i slikar, a još 1990. godine je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše nagrađivani karikaturista na svetu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00