sreda, 21. oktobar 2020.  12:33h
Pročitano 766 puta

Izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu danas je otvorena izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“.

Detalj za izložbe u Beogradu Detalj za izložbe u Beogradu Zaprokul

Izložba je postavljena povodom objavljivanja dvojezične luksuzne monografije pod istim nazivom, čiji je autor dr Aleksis Trud, profesor Univerziteta u Versaju i vodeći stručnjak za istorijat međudržavnih i kulturnih odnosa između Srbije i Francuske.

Izložba se sastoji od 15 panoa na kojima je predstavljen vizualni materijal i prateći tekst o nekim od najvažnijih momenata u istoriji odnosa dva naroda, od prvih kontakata u srednjem veku, preko diplomatske prepiske i savezništva u Prvom svetskom ratu do spomeničkog nasleđa koje povezuje dve kulture. Među vizuelnim materijalima predstavljena je i vredna arhivska građa.

Pored panoa, na izložbi je na ekranima moguće videti i bogat dokumentarni materijal u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke, sastavljen od filmskih zapisa koji svedoče o srpsko-francuskim odnosima.

Izložbu su otvorili autor monografije dr Aleksis Trud,  direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Vuk Vukićević i urednik monografije dr Vladimir Kolarić.

Promocija knjige „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ sutra će biti održana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a u petak u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00