ponedeljak, 13. jul 2020.  22:09h
Pročitano 1025 puta

Nesvakidašnji spoj – flamenko i harfa (VIDEO)

Kompoziciju „Barokni flamenko“, koja je tipična za gitarsko izvođenje, odsvirala je na harfi Loreta Hadži-Paunković (13) uz podršku profesorke Željke Milošević. U spotu koji je radio Željko Kovačević, plesala je flamenko umetnica Ojdana Radović. 

Loreta Hadži-Paunković i Ojdana Radović Loreta Hadži-Paunković i Ojdana Radović Željko Kovačević

Na prostoru Andaluzije rodio se flamenko kao izraz večite želje za slobodom i ostvarenjem individualnosti. Umetnost flamenka odiše najrazličitijim osećanjima i emocijama između izvođača i publike. Flamenko je i ples, i pevanje, i gitara, i pucketanje prstima, pljeskanje i uzvikivanje. 

Moderni flamenko satkan je od različitih formi i izraza, a za umetnika flamenka najveći izazov je nekopiranje tuđeg stila i nepretvaranje, već predstavljanje onoga što artist zaista jeste. Umetniku se otvara pregršt mogućnosti eksperimentisanja, kako s plesnim pokretima, tako i sa instrumentima. 

U ovom spotu upravo u toj ulozi sjajno se snašla Ojdana Radović, plesačica, koreograf i instruktor, dok je inicijativu za snimanje sprovela „Harpomania“, koncept nastao u okviru udruženja „Art mreža“ 2008. godine, koji pored edukacije za sve uzraste uključuje i izradu malih harfi „Harfinna“, popularizaciju instrumenta, afirmaciju umetnika i izdavaštvo. 

Idejni tvorac ovog koncepta je profesorka harfe Željka Milošević, svestrana mlada umetnica sa puno iskustva, već poznata javnosti kroz jedinstvene projekte koje sprovodi i saradnje sa poznatim izvođačima, a sa električnom harfom često je viđena i zapažena kao članica grupe „Playade“.

Milošević sa svojim učenicima harfe i po nekoliko puta godišnje pripredi javne nastupe na kojima, pored klasične muzike, učenici izvode i popularne, filmske, etno, džez i bluz numere, a u saradnji sa drugim muzičarima objavljuje snimke kojima na nesvakidašnji način promoviše ovaj instrument. 

Hadži-Paunković harfu svira nepune tri godine i ovo nije prvi spot u kojem svira harfu. Kompozicija „Barokni flamenko“ čiji je aranžman za harfu prilagodila čuvena američka harfistkinja Debora Henson Konant.

 

Foto Zeljko Kovacevic 02 1

 

Radović je ovom prilikom istakla da se flamenko najviše vezuje za gitaru koja je u svet flamenka kročila u 18. veku i od tada je glavni instrument u njegovom izvođenju kako u muzičkom obliku, tako i u kombinaciji sa plesom. 

Ipak, danas se sve više i drugi instrumenti probijaju i polako zauzimaju svoje pozicije dajući drugačiji, ali i bogatiji doživljaj u flamenku. Ovo je moj prvi susret sa harfom. Nikada pre nisam pomišljala da je moguće plesati flamenko uz harfu, ali zahvaljujući učešću u ovom spotu, otvorila su se nova vrata u spoznaji da flamenko nema granice. Harfa me je osvojila svojim elegantnim izgledom i zvukom, izjavila je Ojdana Radović.

Video je snimljen u prostorijama Fondacije „Saša Marčeta”, a zabeležio ga je Željko Kovačević.

Autor:  J.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00