petak, 19. jun 2020.  23:06h
Pročitano 1169 puta

Završena obnova zvonika Preobraženske crkve

Nakon obimnih restauratorsko-konzervatorskih radova završena je obnova zvonika Preobraženske crkve u Pančevu.

Zvonik i fasada zvonika Preobraženske crkve u potpunosti su rekonstruisani Zvonik i fasada zvonika Preobraženske crkve u potpunosti su rekonstruisani Pančevo MOJKraj

Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu podseća da je Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Gornjem gradu spomenik kulture od izuzetnog značaja. 

Za Republiku Srbiju to je najveća kategorija spomeničkog nasleđa zapravo nepokretnih kulturnih dobara, a za naš grad izuzetan ponos, kao i za naše sugrađane. Zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da su završeni radovi restauratorsko-konzervatorski na sanaciji fasade zvonika Preobraženske crkve. Radovi su trajali duži niz godina. Konkretno, na zvoniku od kraja 2017. godine. Uložena su sredstva u iznosu od 23 miliona dinara koje su izdvojili Grad Pančevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kaže Grozdana Milenkov.

Da bi ovaj izuzetan spomenik kulture doživeli u punom njegovom sjaju, veličini i značaju potreban je nastavak radova. 

 

104629021 693588421204557 3577941828395688474 n 1

 

Grad Pančevo je izdvojio i ove godine milion dinara za izradu projekta na restauraciji i sanaciji same crkve fasade koja podrazumeva radove kao što je to bilo i na zvoniku, znači na samoj fasadi, na kamenu, kamenim delovima koji se nalaze i keramoplastici crkve. Osim crkve, radiće se i pasarela. Ovaj naš prepoznatljivi simbol grada, naša Preobraženska crkva, spomenik kulture, u nadležnosti je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu i mi se staramo i brinemo o njemu na način da ga promovišemo i izvodimo radove na samom spomeniku kulture, rekla je Grozdana Milenkov.

 

Sequence 01 0000

 

Preobraženska crkva u Pančevu sagrađena je između 1873. i 1878. godine, na mestu starije crkve izgrađene početkom XVIII veka. Crkva je izgrađena po projektu arhitekte Svetozara Ivačkovića. Crkva je primer skladnog eklekticizma, prepliću se elementi vizantijskog, srpskog, rumunskog i renesanskog stila. Posebnu vrednost Hrama Svetog preobraženja Gospodnjeg čine ikone koje je oslikao Uroš Predić. Ikonostas je oslikao Uroš Predić, poznati slikar XIX veka, dok su zidne kompozicije na svodu i zidovima rad Stevana Aleksića. Aleksić je na prostoru hrama naslikao više od 70 portreta i nekoliko kompozicija sa istorijskim temama: „Zidanje Žiče“, „Krunisanje Stefana Prvovenčanog“, „Spaljivanje moštiju svetog Save“ i druge. Preobraženska crkva u Pančevu utvrđena je za spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture od 21. juna 1948. godine, a 1991. je utvrđena za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. 

Od 2017. godine izvode se radovi na obnovi zvonika i fasade zvonika. 

Do sada je u obnovu uloženo više od 23 miliona dinara koje su obezbedili Grad Pančevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.  

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00