petak, 21. februar 2020.  20:54h
Pročitano 4137 puta

Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika u Ivanovu

Na teritoriji grada Pančeva živi više od dvadeset nacionalnih zajednica, u komunikaciji građana se koristi isto toliko jezika i dijalekata, što predstavlja pravo bogatstvo koje stanovnici Pančeva čuvaju i afirmišu.

Detalj s priredbe u Ivanovu Detalj s priredbe u Ivanovu Pančevo MOJKraj

Zbog toga je obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika prava prilika za promovisanje vrednosti nacionalnih kultura, koje zajedno podižu stub interkulturalnog dijaloga i zajedničkog života, uzajamnog upoznavanja, zbližavanja i tolerancije. 

U Ivanovu, najmanjem mestu na teritoriji Pančeva u kojem žive pripadnici mađarske, srpske, bugarske nacionalnosti i drugih etničkih zajednica, svake godine 21. februara održava se manifestacija Međunarodni dan maternjeg jezika. Tog dana se sa bine Doma kulture, kroz pesme i recitacije, čuje između 15 i 20 jezika. 

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika podsetio je da je kao i do sada, Grad Pančevo podržao manifestaciju koja slavi multikulturalnost i tradiciju brojnih narodnosti Ivanova.

U pitanju je jedna od mnogobrojnih manifestacija koje se održava u ovom naseljenom mestu pod pokroviteljstvom Grada iz oblasti kulture. Dani maternjeg jezika održavaju se tradicionalno svake godine 21. februara ne samo ovde nego svuda u svetu i služe kako bi se promovisale različitosti, tolerancija i različiti jezici koji se govore u našem gradu i u isto vreme služe kako bi se zaštitili nacionalni i kulturni identiteti različitih etničkih zajednica koje žive u našoj sredini, rekao je Predrag Živković.

 

Dan maternjeg jezika u Ivanovu

 

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da se po trinaesti put za redom održava manifestacija Međunarodni dan Maternjeg jezika i nije slučajno u Ivanovu. 

Ivanovo je multikulturalno selo. Glavni cilj manifestacije je očuvanje jezika i kulture i tradicije nacionalnih zajednica.  U Ivanovu imamo dva kulturno-umetnička društva. Više od pola življa u Ivanovu su nacionalne manjine. Samim tim se borimo u Domu kulture kroz udruženja da očuvamo jezik i kulturu. Cilj manifestacije je da afirmiše višejezičnost i komunikaciju i doprinosi stvaranju osećanja bliskosti, razumevanja za različitosti i izgrađivanju zajedništva među pripadnicima nacionalnih i etničkih zajednica koje žive na teritoriji Pančeva, rekao je Marko Guran.

Dan maternjeg jezika obeležen je tradicionalno u Ivanovu uz prisustvo bugarskog ambasadora u Srbiji i kulturno umetnički program koji je izveden na čak 13 jezika. 

Na otvaranju manifestacije Nemanja Rotar, član Gradskog veća istakao je da je Pančevo primer multinacionalnosti i multikulturalnosti, odnosno grad u kojem živi veliki broj nacionalnih zajednica u miru i slozi.

Na otvaranju priredbe publici se obratio i ambasador Bugarske Radko Vlajkov koji je govorio na svom maternjem jeziku ističući važnost organizovanja ovakvih manifestacija kojima se slavi multikulturalnost.

Manifestaciju su organizovali Dom kulture „Žarko Zrenjanin“, Udruženje banatskih Bugara „Ivanovo-Banat“, KUD „Bonaz Šandor“ i Osnovna škola „Moša Pijade“ iz Ivanova uz podršku Grada Pančeva.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00