ponedeljak, 1. oktobar 2018.  14:29h
Pročitano 9234 puta

U Pančevu otvoren novi Kazneno-popravni zavod

U Pančevu je danas otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović https://www.mpravde.gov.rs/

Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović, a otvaranju su prisustvovali v.d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio.

Zatvor je građen dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije, a smeštaj zatvorenika će početi u toku ovog meseca. 

 

0 zatvor Prezentacija 1

 

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je tom prilikom da Ministarstvo poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u kazneno popravnim zavodima, pre svega ispunjavajući međunarodne i evropske standarde za smeštaj osumnjičenih lica i lica koja se nalaze u pritvoru. 

Poslednjih pet godina smo popravili svoj položaj. U Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine smo bili na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a danas je ta situacija znatno bolja sa 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta, precizirala je Kuburović i dodala da se Srbija sada nalazi u boljoj situaciji po tom pitanju od nekih država Evropske unije, kao što su Mađarska, Belgija ili Francuska. 

Ona je najavila da će i u narednom periodu Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju smeštajnih kapaciteta. 

Ovaj zatvor je, kako je napomenula, sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva pravde Republike Srbije

Istakla je da je zatvor opremljen nameštajem koji prave "stanari" zatvora u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...) a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima. 

U toku je prijem zaposlenih kojih će biti 270, od toga 170 novozaposlenih, napomenula je Kuburović i dodala da će do kraja godine zatvor biti u potpunosti funkcionalan. 

U toku ovog meseca izvršiće se premeštaj osuđenih lica i zaposlenih iz Okružnog zatvora u Pančevu. Danas smo imali (Okružni zatvor u Pančevu) zatvor koji je bio u pešačkoj zoni u samom centru grada, a sada se on izmešta. Ta zgrada će biti dodeljena gradu Pančevu na korišćenje, naglasila je ministarka. 

Ovaj Kazneno-popravni zavod sastoji se od 10 zgrada - dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata. 

Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor. 

 

0 zatvor PA KP Z 1

Autor:  M.P.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00