nedelja, 9. avgust 2015.  18:48h
Pročitano 1556 puta

Neeksplodirane bombe u luci u Pančevu

Neeksplodirane bombe, zaostale iz vremena NATO bombardovanja naše zemlje 1999. godine, dva svetska rata i vojnih skladišta uništenih u požarima, prete, skrivene pod zemljom, na više od 2.500 hektara širom Srbije!

I u luci Pančevo nalaze se eksplozivne naprave, pišu “Novosti”.

I u luci Pančevo su zaostale avionske bombe, saznaju Novosti I u luci Pančevo su zaostale avionske bombe, saznaju Novosti V.J.P.

Najkritičnije, kako navode u Centru za razminiranje Srbije, a prenosi ovaj dnevni list, je u okolini Bujanovca, Sjenice i Paraćina, a eksplozivne naprave "leže" i kod Novog Sada, Bačke Palanke, u luci Pančevo, kod Šapca...

Avionske bombe su kod Novog Sada, Bačke Palanke, u luci Pančevo, kod dalekovoda Ritopek - Ivanovo i u blizini mosta Smederevo - Kovin. Skoro ista situacija je u Šapcu, Obrenovcu i Bariču. 

Novosti pišu, da demontiranje jednog avionskog projektila može da košta i do 250.000 evra. Ove godine, prvi put su iz budžeta izdvojena sredstva za operacije razminiranja. Do sada su ona, potrebna za ovaj skup i rizičan posao, uglavnom dolazila preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi iz donacija SAD, Španije, Nemačke, Češke, Norveške, Kanade...
Rusija je Srbiji pomagala u oblasti humanitarnog razminiranja preko njihove državne agencije EMERKOM.

U Centru, koji je osnovan 2002. godine, imaju pune ruke posla, a u naredne dve godine sprovešće u delo nekoliko ideja koje su zaživele.

U planu imamo da do kraja 2017. godine završimo sa čišćenjem površina koje su zagađene minama i kasetnom municijom, najavljuju u Centru za razminiranje. 

Takođe je najavljeno da će u narednom period biti nastavljeno sa praćenjem i upravljanjem rizikom na površinama sa neeksplodiranim avionskim bombama - raketama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima iz perioda NATO bombardovanja i Prvog i Drugog svetskog rata.

Kasetna municija zaostala posle NATO razaranja i dalje je problem u opštinama Sjenica, Tutin, Bujanovac, ali i u Nišu, Raškoj, na Kopaoniku. U Centru ukazuju i da su opasna i neeksplodirana ubojita sredstva iz vojnih skladišta zahvaćenih požarima i eksplozijama u opštinama Vranje, Kraljevo i Leskovac.

U Centru za razminiranje navode da, primenjujući nove metode i tehnike, prikupljaju što preciznije podatke o prostoru koji i danas preti životima i bezbednosti ljudi.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00