četvrtak, 5. april 2018.  06:47h
Pročitano 1051 puta

Iz Pančeva ponovo pokušaj krijumčarenja antikvitetnih novčića

Pančevac koji je je pre dve nedelje slao staru kovanicu u Katar ponovo je pokušao da prosledi tri metalna novčića u Kanadu, ali su ga carinici beogradske pošte po drugi put omeli u tome.

Kovanica iz 1860. godine, jedna od tri koje je Pančevac ponovo pokušao da pošalje poštom u Kanadu Kovanica iz 1860. godine, jedna od tri koje je Pančevac ponovo pokušao da pošalje poštom u Kanadu Uprava carina RS

Carinici su 3. aprila, u carinskoj ispostavi Pošta Beograd, u pošiljci poslatoj iz Srbije pronašli 3 metalna novčića za koja se sumnja da su antikviteti.

Kovanice su pronađene u pošiljci koju je Pančevac poslao muškarcu u Torontu, u Kanadi.

 

0 tri kovanice iz Panceva

 

Kako bi mogle biti od kulturne, istorijske ili arheološke vrednosti, kovanice su predate nadležnoj službi na procenu.

Poslednja brana za odliv vrednog kulturnog nasleđa je upravo rad carinske službe, koja na samoj granici može da spreči da ono napusti zemlju. Na sreću, zahvaljujući bogatom iskustvu, znanju i opremljenosti carinska služba Srbije predstavlja značajnu prepreku za krijumčare svih vrsta, pa i za one koji pokušavaju da profitiraju od šverca antikviteta, navodi se u saopštenju Uprave carina Republike Srbije.

Poznato je da lokalitete širom Srbije prekopavaju i razaraju lovci na blago i trgovci starinama, pa vredni antikvitetni predmeti neretko završavaju na aukcijama na Zapadu, gde se prodaju po ceni ni izbliza odgovarajućoj stvarnoj vrednosti i značaju koji imaju za istoriju i arheologiju.

 

0 Kovanica iz posiljke 04 04 2018 Posta Beograd

 

Ilegalna trgovina antikvitetima predstavlja izuzetno profitabilan biznis. Prema podacima Interpola, ova vrsta kriminala zauzima treće mesto po isplativosti, posle nelegalne trgovine oružjem i narkoticima. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00