ponedeljak, 4. decembar 2017.  15:49h
Pročitano 1490 puta

Uhapšena radnica Banke Inteza zbog pronevere

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 56 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela. 

U akcijama  koje su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije U akcijama koje su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije www.mup.gov.rs

U akcijama koje su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, u akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice aerodroma ''Nikola Tesla'', četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća ''Zastava Kovačnica u stečaju'', kao i zaposleni u preduzećima ''Železnice Srbije'', ''Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac'', u banci ''Inteza - ekspozitura Pančevo'' i „Jugobanci-JU banci“ AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su J. V. (1963), radnicu u banci „Inteza“ AD Beograd - ekspozitura Pančevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera.

Osumnjičena je, kako se sumnja, u toku 2016. i 2017. godine neovlašćeno podigla devizna novčana sredstva sa tekućih računa više klijenata, u ukupnom iznosu od 90.502 evra i 1.000 švajcarskih franaka, u dinarskoj protivvrednosti od 10.728.222 dinara. Novac je zadržala za sebe, a pričinila štetu banci „Inteza“ AD Beograd.

Osumnjičena će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Zbog zloupotrebe uhapšen i rukovodilac Silosa iz Kovina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva ''Novi Silos – Silos'' DOO iz Kovina B.P. (1963), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. 

Postoje osnovi sumnje da je B.P. od jula 2015. do jula 2016. godine više od tone merkantilne pšenice, mimo Ugovora o skladištenju zaključenog sa vojnom ustanovom Dedinje, isporučio jednom novosadskom privrednom društvu. 
Na taj način osumnjičeni je oštetio vojnu ustanovu ''Dedinje'' za 21.117.225  dinara.

U sklopu akcije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili korupitivna krivična dela, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 40 osoba.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/MUP
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00