utorak, 31. maj 2016.  16:35h
Pročitano 4861 puta

Popovac: Pančevo među najbezbednijim sredinama u Srbiji

Nikola Popovac, načelnik je Policijske uprave Pančevo nešto više od godinu dana.

Nikola Popovac: Stanje bezbednosti na teritoriji grada Pančeva ocenjujemo kao stabilno u svim segmentima Nikola Popovac: Stanje bezbednosti na teritoriji grada Pančeva ocenjujemo kao stabilno u svim segmentima Pančevo.MOJKraj.rs

Bio je to povod za intervju sa njim o stanju na teritoriji Pančeva kada je reč o bezbednosti građana, ali i o najnovijim aktivnostima Policijske uprave u Pančevu.

- Kako biste ocenili stanje na teritoriji Pančeva po pitanju bezbednosti  građana?

Prilikom nedavne posete v.d. direktora policije Vladimira Rebića Policijskoj upravi Pančevo, on se obratio medijima i saopštio je da je Pančevo među najbezbednijim sredinama u Srbiji. Stanje bezbednosti na teritoriji grada Pančeva ocenjujemo kao stabilno u svim segmentima. Smanjen je broj izvršenih krivičnih dela i prekršaja, kao i broj saobraćajnih nezgoda. U oblasti kriminaliteta ostvareni su dobri rezultati rada, otkriveni su izvršioci najtežih krivičnih dela iz grupe krvnih delikata, veliki broj izvršilaca najmnogobrojnijih imovinskih delikata,  realizovan je veći broj zaplena opojnih droga, akcizne robe i dr.

- Šta je obeležilo 2015. godinu u oblasti kriminaliteta na teritoriji koju pokriva PU Pančevo?

Statistički posmatrano u toku 2015. godine smanjen je ukupan broj izvršenih krivičnih dela u odnosu na isti period prošle godine i to za 447 dela.  Procentualno smanjenje je za 11,24%. Ovaj trend smanjenja krivičnih dela nastavljen je i u 2016. godini. Ukupan procenat otkrivenih izvršilaca krivičnih dela odnosno rasvetljenih krivičnih dela sa NN izvršiocem iznosi 53,40%. Posebno ističemo da su svi izvršioci ubistva kao najtežeg krivičnog dela identifikovani i oni su procesuirani. U toku 2015. godine otkriveno je 129 krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama, a pronađena je i oduzeto rekordna količina – više od 42 kilograma opojne droge (u 2014. godini oduzeto je 5,6 kg). Takođe je u 2015. godini oduzeta veća količina oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. 
Posebno ističemo dobre rezultate rada u toku 2015. godine kada je u pitanju zaplena akcizne robe (rezani duvan, duvan u listu, cigarete, nafta i naftni derivati...), čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 14 i po miliona dinara.

 

5 Никола Поповац

 

- Kakva je situacija po pitanju privrednog kriminaliteta na teritoriji Grada Pančeva i 9 naseljenih mesta na njenoj teritoriji?

U toku 2015. godine na teritoriji grada Pančeva otkriveno je 13 dela privrednog kriminaliteta više u odnosu na 2014. godinu .

- Kako ocenjujete akciju nagrađivanja najboljih policijskih službenika „Policajac meseca“?

Komisija u PU Pančevo na predlog neposrednih starešina svakog meseca odlučuje ko je najbolji policajac. Ovakav model nagrađivanja funkcioniše u Beogradu, te je na inicijativu načelnika Nikole Popovca dat predlog svim opštinama na području koje pokriva PU Pančevo, da se to sprovede gde je moguće. Prihvaćen je predlog i na ovaj način se motivišu  policajci da još bolje obavljaju svoj posao.

- Nakon godinu dana na mestu načelnika PU Pančevo šta smatrate svojim najznačajnijim rezultatom?

Najznačajni rezultat je smanjenjenje broja krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to svih krivičnih dela. Rasvetljen je i veliki broj krivičnih dela iz ranijeg perioda. Stanje bezbednosti u školama je povoljno, bilo je nekoliko lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava, većina je rasvetljena a nadležnom tužilaštvu su podnete prijave. Na sportskim događajima koji su održavani nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih dela.  Iako je područje koje pokriva Policijska uprava u Pančevu multinacinalno, nije dolazilo do međunacionalnih sukoba.
Otvorena je kancelarija „Savetovalište za bezbednost - kuća bezbednosti“, koja se nalazi u centru grada Pančeva (prostor je dobijen na korišćenje od lokalne samouprave). U kancelariji su tri policijska službenika koja će građanima biti na raspolaganju svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Građani mogu da se informišu i postavljaju pitanja u vezi svega što se tiče bezbednosti i u vezi svega što se tiče policijskih poslova i to na jednom mestu, bez dolaska u policiju. Možemo da se pohvalimo da je ovo prva kancelarija u Srbiji i ovom delu jugoistočne Evrope sa ovakvim načinom rada.
Takođe uz pomoć grada Pančeva, na ulicama se mogu primetiti službeni mopedi-skuteri, svakodnevno gradom patrolira pet policajaca skuterista. Oni će doprineti još većoj bezbednosti građana u pogledu kriminaliteta, javnog reda i mira kao i po pitanju saobraćaja.
U  prostorijama Policijske uprave Pančevo, za policijske službenike na dobrovoljnoj osnovi,  počeo je sa radom osnovni kurs jezika nacionalnih manjina.  Kurs je za mađarski, rumunski, slovački i češki jezik, pohađa ga 85 policijskih službenika. Obezbeđeni su licencirani predavači za navedene jezike koji su prihvatili da obuku sprovedu bez nadoknade.
Mogu da se pohvalim da smo uredili fasadu i spoljni izgled zgrade sedišta Policijske uprave kao i deo prostorija unutrašnjosti. Bili su neophodni radovi na sanaciji, jer se na objektu zgrade nisu izvodili nikakvi radovi od njenog nastanka blizu pedeset godina. Ugrađena su i kontradiverziona vrata kao i kućica za obezbeđenje objekta, a uskoro se postavlja i rampa ispred zgrade. U planu su i drugi projekti u skladu sa praksom najuspešnijih evropskih policija.

 

4 Никола Поповац

 

- Kako će funkcionisati “Savetovalište za bezbednost”?

Za početak opredeljene su četiri linije rada - kriminalistička policija, policija opšte nadležnosti, saobraćajna policija i upravni poslovi. Zamišljeno je da kroz neposredan kontakt građana i policije, građani mogu bez ikakvih skrupula, zadrške da dođu, uđu i pitaju policiju sve što ih interesuje iz segmenta bezbednosti. Mi smo za sada opredelili četiri delokruga rada – policiju opšte nadležnosti, saobraćajnu policiju, upravne poslove i kriminalitet. Ovo je primer rada policije u lokalnoj zajednici gde je policija u službi građana. Grad Pančevo ustupio je Policijskoj upravi na korišćenje poslovni prostor u Ulici Vojvode Radomira Putnika br. 14 i opremio kancelariju kako bi Savetovalište za bezbednost moglo neometano da funkcioniše.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00