ponedeljak, 30. maj 2016.  15:12h
Pročitano 4236 puta

Počela izgradnja novog zatvora u Pančevu

U Pančevu je danas počela izgradnja novog zatvora, koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osoba lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a useljenje je planirano za dve godine.

U Pančevu je danas počela izgradnja novog zatvora, a useljenje je planirano za dve godine U Pančevu je danas počela izgradnja novog zatvora, a useljenje je planirano za dve godine Grad Pančevo

Prvi kamen temeljac simbolično je položio ministar pravde Nikola Selaković, a obeležavanju početka radova prisustvovali su i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište.

 

0 gradonacelnik

 

Ministar Nikola Selaković je kazao da će Kazneno-popravni zavod biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite.

Zatvor će biti građen po najsavremenijm standardima i mogu da kažem da će biti najmoderniji zatvor u Srbiji, rekao je Selaković.

Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor.

Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata nove generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za lični pretres.

 

0 radovi na zatvoru

 

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira sa pet miliona evra za opremanje, rekao je ministar.

On je napomenuo da će ga nameštajem opremati "stanari" zatvora u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...)

Kada radovi budu gotovi, postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u centru grada u pešačkoj zoni, biće iseljen, a ideja je da se ta zgrada koja je u vlasništvu Ministarstva pravde, preda Gradskoj upravi i preuredi u muzej.

 

IMG 20160530 123114

 

Ta zgrada ima kapacitete za 160 lica, a datira, prema podacima Uprave, iz vremena Marije Terezije, iz druge polovine 18. veka, i od postanka nije menjala svoju namenu.

Istovremeno kada bude građen novi zatvor biće urađena i kompletna vodovodna i kanalizacijona mreža koje nema u ovom delu grada. Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva je rekao da zato izgradnja zatvora i za Pančevo ima veliki značaj.

Mi na ovakav način uz pomoć ovog kreditnog zaduženja Vlade Srbije i Ministarstva pravde, rešavamo svoj veliki problem. Izgradnju fekalne i kišne kanalizacije. A ništa manje vrednosti ne bi pridavao činjenici da će izgradnjom ovakve jedinice konačno objekat u centru grada dobiti drugu namenu. Završetkom radova na izgradnji i preseljenjem zatvora na novu lokalciju, zgrada zatvora u strogom centru grada moći će da dobije nove sadržaje. Nakon toga imaćemo jednu kvalitetnu namenu prostora, imajući u vidu istorijsku vrednost same zgrade, o kojoj je ministar pričao, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, i da ćemo možda dobiti i neki novi prostor. Pre svega muzejski ili izložbeni, što je bio veliki problem vezan za Pančevo, rekao je Saša Pavlov.

Srbija trenutno ima 35 zatvora, od kojih je pet na Kosovu i Metohiji, a pored zatvora u Pančevu do kraja godine, prema rečima ministra, planirano je da počne izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00