sreda, 22. maj 2019.  07:17h
Pročitano 5185 puta

HIP Petrohemija: završen remont, počela proizvodnja

Startom fabrike Etilen u subotu, 18. maja uspešno je pokrenuta proizvodnja u “HIP-Petrohemiji”. Nakon pokretanja fabrike Etilen, u nedelju, 19. maja, u fabrikama Polietilena visoke gustine (PEVG) i Poletilena niske gustine (PENG), počela je proizvodnja robe namenjene prodaji na inostranom i domaćem tržištu.

Počela je proizvodnja u Petrohemiji nakon remonta Počela je proizvodnja u Petrohemiji nakon remonta HIP Petrohemija

Sve petrohemijske fabrike rade stabilno i prema operativnom planu proizvodnje, saopšteno je iz Petrohemije.

U saopštenju se navodi da je proizvodnja u “HIP-Petrohemiji” uspešno pokrenuta posle zastoja tokom kojeg su realizovane investicione i remontne aktivnosti na procesnoj opremi u petrohemijskim fabrikama u Pančevu i Elemiru. Ukupna vrednost investicionih radova iznosi oko 18,3 miliona evra, a remontih poslova oko 2 miliona evra. 

Miša Bulajić, izvršni direktor Funkcije proizvodnje i tehničke podrške “HIP-Petrohemije” kaže da je ovo najveća investirana suma u HIP Petrohemiji u poslednjih 30 godina, a projekti su finansirani iz sopstvenih sredstava kompanije.

Najznačajnije realizovane investicije tokom remonta 2019. su prva faza reinstrumentacije i zamena upravljačkog sistema kompresora i turbina u fabrici Etilen, ugradnja nove linije za pakovanje gotovih proizvoda i zamena aktivatora katalizatora u fabrici PEVG i revitalizacija hiperkompresora i ugradnja nove mašine za pakovanje u fabrici PENG, a sledeća velika investicija u 2019. godini je povećanje obima proizvodnje u fabrici Polietilena visoke gustine (PEVG), koja će biti realizovana tokom leta. Završetak remonta u Fabrici sintetičkog kaučuka u Elemiru očekuje se do kraja maja, rekao je Miša Bulajić, izvršni direktor Funkcije proizvodnje i tehničke podrške “HIP-Petrohemije”.

Obavljeni remont ima za cilj bezbedan i stabilan rad proizvodnih fabrika u kontinuitetu u narednom periodu, do sledećeg remonta, a realizovane investicije imaju za cilj povećanje profitabilnosti poslovanja i bolju konkurentnost na tržištu.

Obnavljanje proizvodnje u “HIP-Petrohemiji” prošlo je uz poštovanje propisanih bezbednosnih mera i u skladu sa važećim procedurama kompanije i standardima kvaliteta zaštite radne i životne sredine, zaključuje se u saopštenju HIP Petrohemije Pančevo.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00