četvrtak, 14. mart 2019.  22:46h
Pročitano 1506 puta

Predstavljeni programi finansijske podrške početnicima u poslovanju

Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Južnobanatskog Upravnog okruga i Regionalna razvojna agencija Južni Banat su organizovali prezentaciju „Program podsticanja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju” koji realizuju Ministarstvo privrede i Fond za razvoj Republike Srbije.

Detalj s predavanja u Komori Pančevo Detalj s predavanja u Komori Pančevo Pančevo MOJKraj.rs

Prezentacija je održana 13. marta u sali PKS-RPK Pančevo.

Najpre je sve prisutne pozdravio direktor PKS-RPK Pančevo, Marko Ćulibrk koji je pozvao sve, da pored toga što će imati prilike da čuju uslove ovog programa za subvencije iskoriste priliku, postave pitanja i daju sugestije o problemima sa kojima se susreću kod raznih poziva i konkursa, kako bi se to prilagođavalo potrebama privrednika. 

Praksa je pokazala da je to u prethodnom periodu imalo uticaja i da je rezultiralo poboljšanjem uslova kreditiranja iz godine u godinu.

Prezentaciju je realizovala ispred Regionalne razvojne agencije Južni Banat, Tatjana Dijan. Najpre su prisutni privrednici upoznati da pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda, imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koji su registrovani u Agenciji za privredne registre od 01.01.2018. godine, ili pak planiraju da se registruju tokom ove godine.

Sredstva se po ovom programu odobravaju za: rekonstrukciju i adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kupovinu opreme (nove ili polovne - ne starije od 5 godina), trajna obrtna sredstva do iznosa od 20% ukupnih obrtnih sredstavai. Finansijska podrška je u vidu bespovratne pomoći je do 30% , dok u nerazvijenim opštinama je do 40%. 

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.

Nakon toga su prisutni bili u prilici da postave pitanja vezana za način apliciranja, navodeći specifične situacije ko ima pravo konkurisanja i kako prevazići određeno probleme. Takođe su informisani da mogu proći određene obuke u RRA Južni Banat na osnovu kojih dobiju potrebne informacije o načinu apliciranja, a ujedno stiču prednost prilikom bodovanja pri odobravanju zahteva.

Autor:  Komora Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00