sreda, 18. jul 2018.  10:46h
Pročitano 1323 puta

Žozef Lončar priprema marketinški događaj godine – u pravom smislu reči

Upravo je izašla iz štampe knjiga jedinstvenog sadržaja „Svedočanstva o jednom vremenu – o svetu marketinga nekada i sada“, koju je napisalo 88 autora: 83-je iz Srbije, troje iz Hrvatske i po jedan iz Slovenije i SAD-a.

Upravo je izašla iz štampe knjiga jedinstvenog sadržaja „Svedočanstva o jednom vremenu – o svetu marketinga nekada i sada“, koju je napisalo 88 autora, obima 604 strana, u tvrdom povezu Upravo je izašla iz štampe knjiga jedinstvenog sadržaja „Svedočanstva o jednom vremenu – o svetu marketinga nekada i sada“, koju je napisalo 88 autora, obima 604 strana, u tvrdom povezu Žozef Lončar

Obima 604 strana, u tvrdom povezu (težine oko četiri kilograma), autorski prilozi su slobodni sastavi koji govore o vremenu nastanka reklame, oglašavanja, tržišnih komunikacija do nastanka i razvoja marketinga i srodnih predmeta, ne samo u funkciji privrede već društva uopšte.

Tom uređivačkom politikom obuhvaćeni su, pored oglašavanja i razvoja tržišnih komunikacija, i razvoj odnosa s javnošću; digitalni marketing i, uopšte, primena interneta u razvoju komunikacija; politički marketing, u sportu i u mnogim drugim oblastima u privredi i društvu.

Suština ove knjige je da njen sadržaj nisu teorijski prilozi uz sve uvažavanje razvoja teorije, već niz praktičnih primera primene filozofije marketinga, ponekad i s kritičkog aspekta stanja, pre svega u Srbiji. Poseban je osvrt na mogućnost da se, razumevanjem i umećem primene filozofije marketinga, doprinese novom procesu industrijalizacije zemlje, imajući u vidu sadašnji stepen devastirane privrede, uništene NATO agresijom, koji ne omogućava primenu termina „reindustrijalizacije“. 

Zanimljiva je odluka da se ne održi klasična promocija knjige na uobičajeni način, kada nekoliko izabranih stručnjaka ili predstavnici određenih profesija, zajedno s autorima, govore o sadržaju knjige i njenim bitnim osobinama. U ovom slučaju, to bi čak i tehnički bilo neizvodljivo jer bi o sadržaju i ciljevima iznesenih u autorskim prilozima, trebalo da govori osamdeset osmoro autora što bi, čak i tehnički bilo skoro neizvodljivo.

SVET MARKETINGA, izdavač časopisa TABU (u šesnaestoj godini izlaženja (2002 – 2018), opredelio se je za drugi pristup: organizacijom „pet panela u nizu“, planiranih da se održe u ovoj godini, pokušati da se, pre svega, na privrednu scenu vrati u svakodnevnu primenu u privredi Srbije, ne bi li se doprinelo njenom oživljavanju i osposobljavanju. U sve oporijoj tržišnoj privredi i utakmici u kojoj se, sve češće, ne biraju sredstva kako bi se došlo do potrošača. 

Sve više smo svedoci da se, pri tome, ne biraju sredstva. Naročito od strane multinacionalnih kompanija koje, sve vidnije, koriste različite oblike komuniciranja i oglašavanja koja bi, u njihovim zemljama, bila strogo sankcionisana.

„Prvi u nizu panela od pet“ održaće se u utorak, 24. jula, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. Početak je u 14.14 časova.

Taj prvi panel, po sadržaju, trebalo bi da ima, na nek način, suštinski uvod: „Razumevanje filozofije marketinga i umeće njene primene“.

O tome će govoriti, do sada potvrđena ugleda imena izabrani iz redova autora same knjige: docent dr Tatjana Mamula, direktorka istraživačke agencije MASMI; Miroslav Šutić, osnivač najstarije agencije za marketinška istraživanja PARTNER; Miša Lukić, osnivač i direktor novoosnovane agencije „New Startegy, Businnes Design Consulting“ i Igor Černiševski, kome je osnovna preokupacija digitalni marketing, zaposlen u specijalizovanoj agenciji „Direct Media“.

Luka Mijatović, jedan od najpoznatijih radio voditelja u Srbiji i doktorka, docent, Milica Slijepčević, direktorka marketinga Kompanije DUNAV OSIGURANjE, sa zadovoljstvom su prihvatili uloge moderatora panela.

Drugi panel (u drugoj polovini septembra) biće posvećen večitoj dilemi: „kokoška ili jaje“: „Kreativnost, znanje, informatika“ ili neki drugi redosled.

Treći, u prvoj polovini oktobra „Kreativna strategija u kontekstu razumevanja potreba potrošača, postojećih ili potencijalnih“.

Četvrti će biti otvorenog tipa namenjen zainteresovanim posetiocima 63. Sajma knjiga (21 – 28. oktobar): „Direktni marketing i okruženje – stepen razumevanja“. 

Inače, SVET MARKETINGA biće zvaničan izlagač 49. Sajma obrazovanja (u okviru Sajma knjiga), na kome će, svakog dana, gostovati neko sa spiska autora knjige SVEDOČANSTVA O JEDNOM VREMENU….

Peti, poslednji: „Odnosi s javnošću samostalna poslovna funkcija ili je u funkciji strategije utvrđene filozofije marketinga subjekta“ održaće se u drugoj polovini novembra ove godine.

Ciklus panela ukazuje na aktuelnost stanja i primene marketinških instrumenata u privredi Srbije bez čije primene ne možemo očekivati ozbiljniji oporavak njene privrede, odnosno vidnog učešća u tržišnoj utakmici.

 

0 najava na sajmu panela

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00