utorak, 10. jul 2018.  19:29h
Pročitano 3000 puta

Ministar Antić: Azotara zbog gubitaka ide u stečaj, posle toga prodaja

Pančevačka Azotara, i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne rezultate zbog čega će biti sproveden stečaj, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

HIP Azotara Pančevo HIP Azotara Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je ne samo ispunjenje obaveza prema MMF-u, već pre svega odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir da bi iz budžeta bili u obavezi da plaćamo sve dugove koje Azotara stvara, naveo je Antić u izjavi za javnost.

Kako je ministar Antić obrazložio za RTV, pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je ne samo ispunjenje obaveza prema MMF-u, već pre svega odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir da bi iz budžeta bili u obavezi da plaćamo sve dugove koje Azotara stvara.

Kako kaže, Azotara će nakon sprovedenog stečajnog postupka u skladu sa zakonom biti ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju, na efikasniji način i bez opterećenja starim dugovanjima.

Vlada je prošlih nekoliko godina uložila ogromne napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju svoje poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke. To je dovelo do toga da Petrohemija značajno bolje radi i ostvaruje dobit, da MSK ne stvara gubitke i da su obe kompanije u procesu privatizacije ili pronalaska strateškog partnera, naveo je ministar Antić.

Antić kaže da, na žalost, Azotara i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate.

To vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine. Predstavnici vlade su u kontaktu sa rukovodstvom Azotare i predstavnicima sindikata, kako bi se u tranzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijalni program za zaposlene, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarstvo privrede je, kako su preneli pojedini mediji, predložilo pokretanje stečajnog postupa za pančevačku Azotaru, a kao razlog za to je navedena prezaduženost, dok je radnicima ponuđen socijalni program za dobrovoljni odlazak iz najveće srpske fabrike azotnih đubriva.

Autor:  RTV
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00