subota, 7. jul 2018.  13:47h
Pročitano 2012 puta

Počela pčelarska manifestacija Dani suncokreta u Pančevu

Na Trgu Vajferta u Pančevu jutros je počela pčelarska turističko-privredna manifestacija “Dani suncokreta”.

Med od suncokreta, ali i sve ostale vrste meda i pčelinji proizvodi predstavljeni su na Danima suncokreta u Pančevu Med od suncokreta, ali i sve ostale vrste meda i pčelinji proizvodi predstavljeni su na Danima suncokreta u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Program je delimično promenjen zbog kiše koja od jutros povremeno pada, ali će se tokom čitavog dana odvijati prodajna izložba meda i proizvoda od meda i pčelarske opreme.

Prethodnih godina Savez pčelarskih organizacija Vojvodine manifestaciju je organizovao u različitim delovima Vojvodine, a ove godine domaćin je po prvi put Društvo pčelara podružnica Pančevo.

 

IMG 20180707 102313

 

“Dane suncokreta” je podržala Turistička organizacija Pančevo, a direktor Nikola Stoilković kaže da je razlog to što se na ovaj način obogaćuje turistička ponuda našeg grada, povećava broj manifestacija i afirmišu privredno-turistički potencijali našeg kraja.

Svaka manifestacija za Grad Pančevo je od velikog značaja, jer afirmiše prave vrednosti našeg grada. Ovo je prva manifestacija ovakvog tipa i pokušaćemo da pomognemo Društvu pčelara da svake godine bude gradska manifestacija i bogatija. S obzirom da je prva manifestacija i da je loše vreme, odličan je odziv pčelara. Došli su izlagači meda iz cele Vojvodine, a najviše iz Južnog Banata što je još jedan pokazatelj da je naš region vodeći u proizvodnji meda, kazao je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Stoilković je istakao da će Turistička organizacija Pančevo nastojati da organizuje mnogo više manifestacija tokom godine kako bi sva udruženja s naše teritorije, koja cele godine vredno rade, imala gde da svoj rad i predstave.

 

medenjaci na danima suncokreta

 

Vojkan Milutinović, predsednik Društva pčelara Pančevo takođe je veoma zadovoljan odzivom pčelara i pčelarskih udruženja.

Mi smo i ranijih godina pokušavali da organizujemo nešto slično, ali smo konačno uspeli da napravimo dobru manifestaciju zahvaljujući pomoći Turističke organizacije Pančevo. Ovo je ujedno i jedna od većih pčelarskih manifestacija u Južnom Banatu. I pored lošeg vremena veliki broj izlagača se odazvao na čemu sam im veoma zahvalan. Suština je da našim sugrađanima ponudimo pravi, kvalitetan domaći med i da popularišemo upotrebu meda u svakodnevnoj ishrani, rekao je Milutinović.

 

Radomir Vlaco SPOV svecano otvaranje manifestacije

 

Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine svečano je otvorio “Dane suncokreta” u Pančevu naglašavajući da je cilj svih ovih pčelarskih manifestacija promocija pčelinjih proizvoda.

“Dani suncokreta” su manifestacija koja prvenstveno afirmiše med od suncokreta, jer je suncokret karakterističan za Banat. Suncokretova paša je jedna od ozbiljnijih poslednjih paša u Banatu i Vojvodini. Suncokretova paša je izuzetno važna za pčelare, jer pčele uglavnom prezimljavaju na suncokretovom medu koji se skuplja na ovim prostorima, objasnio je Vlačo.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i Milutin Petrović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, koje je krajem juna u Rači postavilo kamen temeljac pogona za prikupljanje i plasman meda.

Pogon za prikupljanje i plasman meda trebalo bi da stabilizuje situaciju kod otkupa i plasmana domaćeg meda, kako u zemlji tako i u inostranstvu. U radnjama će se med iz ovih pogona prodavati pod istim brendom "Naš med". To za pčelare znači jednu sigurnost kod otkupa većih količina meda. Veće količine meda otkupljivale su privatne firme kojih ima nekoliko u Srbiji, ali ovo je sada drugačija situacija, sigurnija što se tiče cene, bezbednosti i plasmana, kazao je Petrović.

 

IMG 20180707 102334

 

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Grada Pančeva, pčelarskih udruženja iz inostranstva, a osim meda i pčelinjih proizvoda, posetioci su mogli da probaju medenjake, rakiju s medom, vino i druge proizvode.

Na svečanom otvaranju nastupilo je Kulturno-umetničko društvo “Jedinstvo” iz Pančeva.

 

0 KUD Jedinstvo

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00