utorak, 26. jun 2018.  16:13h
Pročitano 1162 puta

Luka "Dunav" ogroman industrijski potencijal

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je danas Luku "Dunav" Pančevo i tom prilikom ocenio da ona predstavlja ogroman potencijal za razvoj čitave Srbije.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je danas Luku "Dunav" Pančevo Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je danas Luku "Dunav" Pančevo Vlada Srbije

Popović je, na otvorenom skladištu Luke gde se odvijaju aktivnosti pretovara vetrogeneratora, naveo da je ova luka postala čvorište za prebacivanje svih onih elemenata koji su potrebni za vetrogeneratore ogromnih dimenzija.

Prema njegovim rečima, ona je postala hab za prevoz žitarica, đubriva i predstavlja jedan ogroman industrijski potencijal koji Grad Beograd može da iskoristi u najboljem smislu.

Ova luka, kako je istakao, ima potencijal da se razvije i da ima potrebe za nekoliko desetina hiljada zaposlenih, čime bi proizvodi iz Srbije dobili najbrži put do Rusije.

Imali bismo najbrži put do ruskog tržišta preko Dunava, preko Crnog mora, do juga Rusije, gde imamo od 70 do 80 miliona potencijalnih korisnika svih poljoprivrednih prehrambenih i drugih proizvoda iz Srbije, objasnio je ministar.

On je istakao i da kineski partneri Srbije imaju interes da integralni deo industrijskog parka u Borči, koji će otvoriti desetine hiljada novih radnih mesta, bude i luka.

S obzirom na to da se taj park nalazi na udaljenosti od pet do deset minuta vožnje, Luka "Dunav" može da bude integralni deo industrijskog parka u Borči i da sa njim predstavlja jedan zatvoren industrijsko-tehnološko-poslovni kompleks, kakav je potreban celoj Srbiji, naglasio je Popović.

On je najavio da će u narednom periodu sa rukovodstvom Luke, Pančeva i Beograda razgovarati o tome kako da se sve to zajednički uklopi u jedan eko-sistem, i ponovio da je siguran da će u Luci mnogi ljudi, a naročito mladi koji se školuju za profesije koje su važne za industrijski i tehnološki razvoj Srbije, naći svoje mesto.

Ministar je dodao da će narednih dana razgovarati i sa predstavnicima drugih ministarstava o mogućnostima saradnje sa Lukom, koja ima i inovacione potencijale za izgradnju inovacionih i tehnoloških parkova.

Prema njegovim rečima, tehnološki parkovi danas se grade svuda u Evropi, a Pančevo, koje je udaljeno 10 do 15 minuta prevozom od centra Beograda, daje mogućnost da u ovom izuzetnom inovacionom sistemu koji se gradi u Srbiji bude nezamenljivi deo jednog budućeg inovacionog, tehnološkog i društvenog procesa.

U Pančevu se nalaze kapaciteti Naftne industrije Srbije sa najmodernijom rafinerijom i Azotara Pančevo, podsetio je ministar i najavio da će u taj grad uskoro doći najveća nemačka investicija od velike kompanije "ZF" u iznosu od 160 miliona evra, kao i investicija veća od 300 miliona evra u duboku preradu nafte, koju će uraditi "Gasprom".

U Pančevo će u narednih nekoliko godina biti investirano više od 700 miliona evra, istakao je Popović.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00