sreda, 18. april 2018.  16:05h
Pročitano 2360 puta

Održan Sajam zapošljavanja u Pančevu

Ovogodišnji Sajam zapošljavanja održan je na Korzou u našem gradu, a otvorio ga je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

U Pančevu je na Korzou održan Sajam zapošljavanja U Pančevu je na Korzou održan Sajam zapošljavanja Pančevo.MOJKraj.rs

Prisutnima su se pored gradonačelnika, obratili i Đorđe Lukač, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu i Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga.

Otvaranju Sajma zapošljavanja prisustvovali su i Maja Vitman, gradska menadžerka i članovi Gradskog veća, Milenko Čučković, zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Mišo Marković, zadužen za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj i Nemanja Rotar, zadužen za kulturu i omladinu.

Na Sajmu je više od 40 različitih poslodavaca ponudilo nezaposlenima oko 200 slobodnih radnih mesta.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, naglasio je značaj Sajma zapošljavanja i za poslodavce i za nezaposlene, i napomenuo značaj dolaska novog investitora.

Sajam je odlična prilika za nezaposlene, da u direktnom kontaktu dobiju sve potrebne informacije u vezi sa slobodnim radnim mestima, i da, pored toga što postoji mogućnost zapošljavanja, da se informišu i upoznaju sa ponudom na tržištu rada i potrebama poslodavaca. To je takođe i prilika da poslodavci sagledaju kadrovske potencijale i obrazovne profile koji su u potrazi za poslom. Na taj način, približavamo ponudu i potražnju na tržištu rada, koja treba da rezultira povećanjem broja zaposlenih, kazao je Pavlov.

 

0 gradonacelnik obilazi poslodavce na sajmu

 

On je istakao da je najveći prioritet grada Pančeva smanjenje broja nezaposlenih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta. 

Zato smo u prethodnom periodu radili na tome da potpuno opremimo Severnu industrijsku zonu i otvorimo je za investitore, koji kroz realizaciju investicija treba da otvore nova radna mesta za građanke i građane Pančeva. Rezultati su tu, i u narednom periodu će se konkretno odraziti i na povećanje broja zaposlenih lica u Pančevu. Trebalo bi da u narednom periodu investitor iz Nemačke raspiše prvi konkurs radi angažovanja 160 zaposlenih, koliko je predviđeno u prvoj fazi, prve godine. U toj prvoj fazi, ova kompanija će da otvori 540 radnih mesta, ali sa tendencijom da kroz realizaciju druge i treće faze zaposle preko hiljadu ljudi, zato pozivam sve mlade, edukovane kadrove odgovarajuće kvalifikacione strukture da prate sredstva javnog informisanja i sajt grada Pančeva na kome će sigurno biti raspisan tačan vremenski period kada će doći do prijavljivanja potencijalno novih zaposlenih u ovoj kompaniji, rekao je Saša Pavlov.

Na otvaranju Sajma prisutnima se obratila i Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga.

 

0 danijela loncar jbo otvaranje

 

Imam veliku čast da vas pozdravim u ime Vlade Republike Srbije, Južnobanatskog upravnog okruga i inspekcijskih službi. U svakom trenutku i na svakom mestu Južnobanatski upravni okrug i sve inspekcijske službe jesu vaš partner u saradnji sa privredom, partner u stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, međutim istovremeno i partner u nekompromisnoj borbi protiv rada na crno. Svima vama koji ste danas ovde u potrazi za prvim radnim angažovanjem, svima vama koji ste ovde jer želite pronaći bolji posao koji će vam dati mogućnost da napredujete i usavršavate se, svim obrazovnim institucijama, studentima, učenicima, poslodavcima koji su ovde u potrazi za adekvatnim kadrovima želim uspešan radni dan, rekla je načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar.

Đorđe Lukač, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu kaže da su poslodavci Sajam zapošljavanja prepoznali kao dobru mogućnost da pronađu i uposle struke koje im nedostaju.

Broj zaposlenih bi i u prošloj godini mogao da bude veći da osobe koje su na birou pristaju na prekvalifikacije kojima bi lakše mogli da obezbede sebi zaposlenje. Od 8.600 nezaposlenih lica čak je 3.000 nekvalifikovanih (NK), a 4.250 lica sa srednjom školom. Sa višom školom je samo 489 i sa fakultetom 643 lica na evidenciji nezaposlenih. Da bi ljudi uopšte dobili šansu da se zaposle moraju da razmišljaju i o prekvalifikacijama, jer zanimanja za koja su se nekada školovali više tržištu nisu potrebna. Među njima je najviše onih koji posao čekaju duže od pet ili šest godina. Znam da su nervozni zbog toga, ali mi kada ih zovemo na prekalifikacije, kažu neću ja da budem pekar ili vozač. Danas se traži da radnici budu kvalitetni i kompletni da bi mogli da budu angažovani, naglasio je Đorđe Lukač.

 

0 pava plus na sajmu

 

Grad Pančevo je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, na osnovu usvojenog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Pančeva za 2018. godinu, organizovao Sajam zapošljavanja u 2018. godini, a u cilju povećanja vidljivosti mera i programa u oblasti unapređenja zapošljavanja u Pančevu. Na Sajmu su se predstavili poslodavci koji učestvuju u meri „Studentska letnja praksa“, kao i poslodavci koji nameravaju da zaposle nove radnike.

Zainteresovanim sugrađanima su na štandu grada Pančeva bile dostupne sve potrebne informacije u vezi sa otvorenim javnim pozivom koji se odnosi na meru aktivne politike zapošljavanja „Samozapošljavanje“ i meru aktivne politike zapošljavanja „Žensko preduzetništvo – samozapošljavanje (sredstva za otvaranje privrednog društva ili preduzetničke radnje, nabavku opreme i adaptaciju prostora).

Na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje su imali na raspolaganju informacije o uslugama i programima koje pruža ova ustanova.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00