nedelja, 25. februar 2018.  10:14h
Pročitano 1403 puta

Pančevo MOJKraj predstavljeno u Ukrajini kao primer dobre prakse u oblasti preduzetničkog novinarstva

Preduzetničko novinarstvo, kao inovativni koncept u samozapošljavanju novinara i izgradnji njihovih veština u planiranju i razvijanju biznis modela kojim će se obezbediti finansijska održivost, već petu godinu za redom na trodnevnoj obuci okuplja kreatore ovog koncepta i mlade novinare zainteresovane za pokretanje sopstvenih medija projekata.

Detalj s panela "Kreiranje novih medija u otežavajućim ekonomskim i političkim uslovima" Detalj s panela "Kreiranje novih medija u otežavajućim ekonomskim i političkim uslovima" KAS Media Program for South Easth Europe

U Kijevu u Ukrajini, od 19. do 22. februara održana je obuka za mlade novinare iz Jugoistočne Evrope, Moldavije i Ukrajine u okviru Medijskog programa za Jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer (KAS).

Predavači na ovom seminaru bili su autori koncepta preduzetničkog novinarstva Marko Nedeljković s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Miloš Petrović, direktor agencije MWEB i Veroljub Zmijanac, predstavnik GIZ BOSS projekta.

Pančevo MOJKraj predstavljeno je kao jedan od primera dobre prakse u oblasti preduzetničkog novinarstva koji već četvrtu godinu za redom uspešno primenjuje sve principe ovog koncepta, sa razvijenim biznim modelom koji je obezbedio održivost ovog lokalnog medija.

Urednica portala Pančevo MOJKraj, Violeta Jovanov Peštanac, pohađala je ovu obuku pre četiri godine i svoj medija projekat predstavila je i najnovijoj generaciji polaznika. Poseban akcenat je bio na održivosti novih, digitalnih, medija i preduzetničkom novinarstvu kao inovativnom pristupu u radu novinara.

 

28058974 10216090222637559 7917824438915435274 n

 

Ona je na panelu "Kreiranje novih medija u otežavajućim ekonomskim i političkim uslovima" predstavila uslove u kojima rade novinari u Srbiji, sa čime se suočavaju, kako obezbeđuju finansije za rad, kakvim sve veštinama i znanjima danas moraju da ovladaju kako bi bili konkuretni na tržištu... 

Nije više dovoljno biti samo novinar. Važno je naučiti kako da obezbedite finansijsku održivost koristeći se različitim modelima i kreirajući pravi biznis model za vas i vašu tržišnu nišu, kako da u neizvesnim ekonomskim uslovima lako pređete s jednog na drugi biznis model. Preduzetničko novinarstvo osmišljeno je tako da jedan ili manja grupa novinara može da radi svoj posao i od njega pristojno živi, kazala je između ostalog Jovanov Peštanac. 

Na panelu su, osim Violete Jovanov Peštanac, govorile i novinari iz ukrajinskih medija o svojim iskustvima i izazovima: Natalia Kurdyukova, direktorka i osnivač Nakipelo TV, Nataliya Gumenyuk, direktorka i jedan od osnivača Hromadske TV i Ostap Protsyk, direktor Lviv Media Foruma. Moderator razgovora bio je Christian Spahr, direktor KAS Medija Programa Jugoistočne Evrope.

 

0 kristijan spar uvodno izalganje

 

Kristijan Špar, direktor Medija programa za Jugoistočnu Evropu Konrad Adenauer Fondacije kazao je za naš portal da je u vremenu kada novinari rade u sve težim ekonomskim uslovima i kada tradicionalni mediji sve ređe zapošljavaju novinare, bilo neophodno naći pravi način za pružanje informacija građanima.

Danas je za sve više građana web novinarstvo sve važniji izvor informisanja. Zato je bilo važno omogućiti novinarima, posebno mladima, da nauče kako da sami sebi obezbede prostor za bavljenje novinarstvom i da od svog posla žive. Preduzetničko novinarstvo može biti koncept koji pomaže, pre svega mladim novinarima, da pronađu utočište na internetu, da se specijalizuju za određenu temu i da razviju novinarstvo na održivi način, kazao je Špar.

Špar je istakao da preduzetničko novinarstvo može biti rešenje i za neke novinare u tradicionalnim medijima koji nemaju fiksni ugovor ili koji rade kao "frilenseri" u tradicionalnim medijima i nemaju redovna primanja niti dugoročni ugovor. 

Zato već pet godina organizujemo ovakve obuke na kojima će svi oni naučiti sve što je važno da znaju kada žele da pokrenu sopstveni biznis na internetu u oblasti medija, kazao je Kristijan Špar.

 

28056327 1744871218903932 4212890369343364846 n

 

Inovativni koncept seminara imao je za cilj da zainteresovanim novinarima iz jugoistočne Evrope omogući samostalan rad i razvoj vlastitih onlajn platformi na preduzetnički način.

Na seminaru su novinari iz šest različitih zemalja imali priliku da ovladaju veštinama i osnovama onlajn novinarstva, da nauče kako da izrade web stranicu i upoznaju se s optimizacijom sadržaja i sajta, ali i da nauče kako da razviju poslovni model na Internetu. 

U okviru više praktičnih vežbi mladi novinari su naučili kako da urade analizu onlajn tržišta ali i da poslednjeg dana obuke izrade sopstveni web portal u koji će ugraditi koncept sopstvenog medija projekta o kojem je bilo reči tokom obuke.

 

0 panel u ukrajini seminar

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00