sreda, 14. februar 2018.  18:37h
Pročitano 2743 puta

Počela 31. Slaninijada u Kačarevu

U Kačarevu je danas počela 31. Slaninijada. Proizvođači su ponudili više od 100 tona mesnih prerađevina i domaće hrane na oko tri stotine tezgi u hali sportova i na platou u centru Kačareva.

Proizvođači su ponudili više od 100 tona mesnih prerađevina i domaće hrane na oko tri stotine tezgi u hali sportova i na platou u centru Kačareva Proizvođači su ponudili više od 100 tona mesnih prerađevina i domaće hrane na oko tri stotine tezgi u hali sportova i na platou u centru Kačareva http://vojvodina.gov.rs

"Slaninijada" će trajati do nedelje, 18. februara.

Ovu privredno-turističku manifestaciju svečano je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević, koji je izrazio zadovoljstvo, što se ova manifestacija već više od tri decenije održava sa uspehom i rekao da je ona odavno prevazišla lokalne okvire, i postigla zapaženu prepoznatljivost među ljubiteljima dobre i ukusne vojvođanske hrane u vidu raznovrsnih mesnih delikatesa, u evropskim ali i u svetskim okvirima.

On je takođe istakao da se do danas mnogo toga promenilo u organizovanju same manifestacije u pogledu uvođenja novih sadržaja.

To je rezultiralo time da se iz godine u godinu povećavao broj izlagača i posetilaca. Postignuto je da se na više od 3.000 metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog prostora izlažu mesni proizvodi, pre svega slanina proizvođača iz domaće radinosti ali i predstavnika industrije mesa u Srbiji, istakao je Radojević.

slaninijada1 radojevic otvaranje

 

Resorni sekretar je podsetio prisutne da u okviru agrarnih mera Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podstiče razvoj stočarske proizvodnje ali i preradnih kapaciteta.

Pre svega, opremanje stočarskih farmi gde smo u 2017. godini odvojili gotovo tri puta više para nego u prethodnom vremenskom periodu. Time želimo da unapredimo poslovanje farmi, želimo da farme budu efikasnije, da koriste najsavremeniju tehnologiju i opremu. Pored toga izdvajamo sredstva za finansiranje prerađivačkih kapaciteta, upravo nešto što je i u kontekstu ovogodišnje Slaninijade – mini prerađivački kapaciteti mesa. Za to smo takođe izdvojili značajna sredstva u prethodnoj godini i sa zadovoljstvom mogu da kažem da su sva ta sredstva i potrošena, kazao je Radojević.

On je dodao da je Sekretarijat izdvojio značajna sredstva i za unapređenje genetskog potencijala kako bismo imali kvalitetniju stoku, kvalitetnije meso a samim tim i kvalitetnije prerađevine. 

Po prvi put smo izdvojili sredstva za realizaciju projekta koji se tiče ocenjivanja kvaliteta mesa na liniji klanja nešto što je u direktnoj vezi s proizvodnjom slanine. To je u interesu proizvođača i prerađivača, rekao je na otvaranju Radojević.

slaninijada sasa pavlov

 

Gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, pozdravio je sve prisutne i naglasio da je ovo prilika da izlagači pokažu svoje umeće i stvaralaštvo.

Zainteresovanih izlagača je svake godine sve više, u toj meri da Slaninijada postaje poznata i izvan granica Srbije. Svi izlagači uložili su trud, rad, svoje umeće da bi se pred vama našli originalni i ukusni domaći proizvodi. U ovih pet dana, oni su tu da zajedno sa vama podele iskustva i recepte za najukusnije proizvoda od mesa koji reprezentuju tradicionalne gastronomske običaje i kuhinju stanovništva Južnog Banata, rekao je Pavlov na otvaranju Slaninijade.

 

uzorci slanine slanijaad

 

Nakon svečanog otvaranja dodeljene su nagrade najboljim proizvođačima slanine.

Ovogodišnji šampion u konkurenciji zanatske slanine je preduzeće “Preočanin-Kozić” iz Beograda, vlasnika Milana Preočanina i Vladimira Kozića. U kategoriji individualnih proizvođača pobednik je Milovan Dimitrijević iz Užica. Specijalno priznanje organizatori Slaniijade dodelili su Damjanu Gavrilovskom iz Gostivara.

Mladi iz Kačareva su simbolično upalili baklju ispod kazana u kome će se praviti čvarci i tako su i označili početak ovogodišnje Slaninijade. U nastavku programa otvaranja priređen je kulturno-umetnički program.

 

slaninijada2 progrm

 

Do kraja manifestacije u Kačarevu će biti izabrani Mis i vitez slanine, u večernjim satima biće organizovan raznovrstan kulturno-umetnički program, a posetioci će moći da pogledaju i izložbu fotografija Zorana Jovanovića "Mačak u slanini" i izložbu karikatura Nikole Dragaša "Vesela slanina".

 

detalj sa slanijade

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00