sreda, 7. februar 2018.  17:16h
Pročitano 1064 puta

Ambasadorka Slovačke u Srbiji u poseti Pančevu

Ambasadorka Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova, posetila je danas grad Pančevo i sastala se sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim, a glavna tema razgovora bila je privredna saradnja.

Ovo je prva zvanična poseta ambasadorke Slovačke Dagmar Repčekove Gradskoj upravi grada Pančeva, a domaćin joj je bio gradonačelnik Saša Pavlov Ovo je prva zvanična poseta ambasadorke Slovačke Dagmar Repčekove Gradskoj upravi grada Pančeva, a domaćin joj je bio gradonačelnik Saša Pavlov Pančevo.MOJKraj.rs

Ovo je prva zvanična poseta ambasadorke Gradskoj upravi grada Pančeva.

Poželevši joj srdačnu dobrodošlicu, gradonačelnik Pavlov iskoristio je susret da ambasadorki predstavi grad Pančevo i njegove istorijske, geografske, kulturne i privredne karakteristike, kao i veze i saradnju sa slovačkom nacionalnom zajednicom koja je prisutna u Pančevu, pre svega na teritoriji Mesne zajednice Vojlovica.

 

0 ambasadorka slovacke u pvo

 

Na sastanku je obostrano istaknuto da je saradnja između Pančeva i Slovačke tradicionalno dobra i na izuzetno zavidnom nivou i da će se u narednom periodu raditi na intenziviranju saradnje pre svega u oblasti privrednog razvoja.

Ovo je bila prilika i da se predstave privredni potencijali grada Pančeva i aktivnosti koje lokalna samouprava preduzima u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, aktuelni projekti i skoro otvaranje industrijske poslovne zone „Sever“. Takođe, kada je u pitanju ekonomska saradnja, razgovarano je o predstojećem biznis forumu koji se planira u saradnji dve države i potencijalnom predstavljanju Pančeva zajedno sa ostalim lokalnim samoupravama Južnog Banata“, kazao je Saša Pavlov.

Gradonačelnik je izdvojio i projekte koji se odnose na kulturu i podršku koju Grad daje za udruženja i kulturno-umetnička društva, konkursno finansiranje i sufinansiranje projekata za nacionalne zajednice i podršku radu udruženja. Predstavio je i projekat koji je finansiran od strane Saveta Evrope, a u sklopu kojeg su stranice internet prezentacije grada Pančeva prevedene na slovački, kao i na ostale jezike nacionalnih manjina, i takođe prevedena najvažnija dokumenta za funkcionisanje lokalne samouprave.

 

ambasadorka slovacke2

Na slici: razgovor je prošao u upoznavanju odnosa Grada Pančeva i slovačke nacionalne zajednice a razgovaralo se i o privrednoj saradnji (foto: Grad Pančevo)

U Slovačkoj je trenutno više od 12 hiljada radnika iz Srbije, a oko dve trećine imaju info karticu, odnosno Potvrdu o slovačkom državljanstvu.

 

Nj.E. Dagmar Repčekova istakla je da joj je plan da u svom mandatu obiđe sva mesta u kojima živi slovačka nacionalna manjina, a ove godine Pančevo je prvo.

Moram da istaknem da je slovačka nacionalna manjina u Pančevu u dobrim rukama, pogotovo kada vidim ove planove za razvoj. U naredne dve godine koliko ću biti u Srbiji hoću da radim na ekonomskoj saradnji, jer mislim da je to najbolji put da ljudi ostanu ovde, jer tu su njihovi koreni i tu treba da nastave da rade i žive sa svojim porodicama. U maju se u Bratislavi sastaje Međuvladina slovačko-srpska komisija za ekonomsku saradnju i tu će biti moguće da gradovi iz Srbije predstave svoje investicione potencijale, a mi ćemo se truditi da to budu baš gradovi u kojima živi slovačka nacionalna manjina. U oktobru planiramo da investitori dođu u Srbiju i zaista mislim da ćemo u narednih godinu dana uspeti da uradimo dosta na ovom planu u Srbiji, istakla je ambasadorka.

Nj.E. Dagmar Repčekova, u sklopu svoje posete posetila je i Maticu slovačku u Vojlovici.

 

sastanak u Matici Slovackoj u Pancevu

Na slici: sastanak ambasadorke Dagmar Repčekove s predstavnicima Matice slovačke u Vojlovici (foto: Dejan Valek)

 

Nakon toga, uveče će prisustvovati otvaranju izložbe pod nazivom „Moja slovačka priča“, autora Petra Dešića u Narodnom muzeju Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00