sreda, 31. januar 2018.  09:11h
Pročitano 1392 puta

Gradsko veće usvojilo izveštaj o postupanju protiv uzurpatora državnog zemljišta u prošloj agroekonomskoj godini

Članovi Gradskog veća u Pančevu usvojili su Informaciju o postupanju Grada Pančeva protiv korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova u agroekonomskoj 2016/2017. godini.

Jedna od uzurpiranih parcela s koje je ubrana letina Jedna od uzurpiranih parcela s koje je ubrana letina Sekretarija za poljoprivredu Grada Pančeva

Zorica Repac, članica gradskog veća u čijem resoru je poljoprivreda podsetila je prisutne na sednici da je Grad Pančevo akciju protiv nelegalnog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta započeo u agroekonomskoj 2015/2016 godini.

Svi ste bili svedoci da smo tada bili odlučni i da smo napravili veliki posao i uveli veliki red u ovoj oblasti, a samim tim i prilično oprihodovali od nelegalno korišćenog državnog poljoprivrednog zemljišta. U ovom momentu možda treba napraviti samo komparaciju da smo te 2016. godine u legalne tokove stavili 7.000 hektara, a sa ponosom možemo da kažemo da je u 2017. godini bilo svega 32 hektara uzurpiranog zemljišta, kazala je Repac.

 

Sednica Gradskog veća 30 1

 

Ona je naglasila da se lokalna samouprava, Radna grupa za sprovođenje Odluke o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj nisu predavali nijednog trenutka.

Nismo se predavali, bili smo principijelni, u svemu koristili odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu i nismo zanemarili ni površine manje od pola hektara ili nekoliko ari. To je bilo na tri različite kulture: pšenica, suncokret, kukuruz. To je dalo mali ekonomski rezultat, što nam realno i nije bio cilj, a najbitnije je da i iz godine u godinu idemo u sve uređeniju priču kada je reč o upravljanju državnim poljoprivrednim zemljištem u Pančevu, kazala je Zorica Repac.

U agroekonomskoj 2016/2017 godini sa nelegalno zaposednutog državnog poljoprivrednog zemljišta skinuto je sa deset i po hektara suncokret, sa 3,2 hektara pšenica i sa 18,5 hektara kukuruz. Kada je plaćeno za skidanje useva i za otkup poljoprivrednih proizvoda, prihod od prodaje skinutih useva bio je 526.663,50 dinara, koji će biti raspodeljen u skladu sa zakonom između Republike Srbije, AP Vojvodine i lokalne samouprave i koristiće se za realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00