utorak, 30. januar 2018.  21:15h
Pročitano 1191 puta

Severna poslovna zona - razvojni prioritet Pančeva

Članovi Gradskog veća usvojili su danas Odluku o utvrđivanju razvojnog prioriteta grada Pančeva kojom je predloženo da razvojni prioritet bude izgradnja objekata u okviru Severne poslovne industrijske zone, koja je trenutno najveći privredni i ekonomski potencijal za razvoj našeg grada i za otvaranje novih radnih mesta.

Severna poslovna zona je trenutno najveći privredni i ekonomski potencijal za razvoj našeg grada i za otvaranje novih radnih mesta Severna poslovna zona je trenutno najveći privredni i ekonomski potencijal za razvoj našeg grada i za otvaranje novih radnih mesta

Nakon usvajanja i od strane Skupštine grada ta Odluka bi poslužila lokalnoj samoupravi da pokuša da upućivanjem dopisa nadležnom ministarstvu dobije potvrdu, da je, s obzirom na značaj zone, takva izgradnja od značaja i za Republiku Srbiju, čime bi se stekli uslovi da Grad Pančevo bude oslobođen plaćanja naknade za promenu namene zemljišta.

Biljana Miladinović iz Sekretarijata za privredu je objasnila da se prema izvodu iz spiska nepokretnosti u katastru celokupno zemljište u okviru Severne poslovne zone vodi kao poljoprivredno zemljište. Da bi se omogućila izgradnja objekata u ovoj zoni potrebno je da se izvrši promena namene iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. 

Za to se plaća iznos u visini od 50% od tržišne vrednosti poljoprivrednog zemljišta ili u određenim slučajevima 20% od procenjene tržišne vrednosti građevinskog zemljišta. Radi se o izuzetno velikoj sumi. Zakonom je predviđene da se vlasnik zemljišta može osloboditi plaćanja naknade za promenu namene kada se radi o izgradnji objekata od značaja za Republiku Srbiju. Na predlog nadležnog Ministarstva za građevinarstvo Vlada Srbije donosi Odluku o proglašenju projekata od značaja za Republiku Srbiju čime se stiču uslovi za oslobađanje plaćanje takse za prenamenu zemljišta i zato nam je važno da prvo usvojimo ovakvu Odluku o utvrđivanju razvojnog prioriteta grada Pančeva, rekla je Biljana Miladinović.

 

Gradsko vece 30 1

 

Gradonačelnik Saša Pavlov kaže da usvajanjem ove Odluke kao Grad možemo da ostvarimo uštedu i dobijemo pretvaranje izuzetno kvalitetne površine u gradsku građevinsku zonu.

Mi dobijamo uštedu od otprilike 20 miliona dinara, koliko bi inače trebalo da se plati, da se izvrši konverzija iz poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište. Severna industrijska zona promenom naše planske dokumentacije kada smo krenuli u realizaciju celog projekta, pre oko dve i po godine, nalazi se u gradskoj građevinskoj zoni i u Gradskom urbanističkom planu, ali je nekad davno bila definisana kao poljoprivredno zemljište i tako se i dan danas vodi u katastru, kaže Pavlov.

On je objasnio da je ovaj zaključak Gradskog veća korišćenje zakonskih mogućnosti koje su na raspolaganju lokalnim samoupravama koje imaju zonu poput Grada Pančeva, a nema ih puno u ovom trenutku u zemlji.

Otvara nam se mogućnost da mnogo brže reagujemo na zahteve investitora. Ovo je blagovremena priprema za ono što nas očekuje u narednom periodu. Uredba o podsticajima i neka zakonska rešenja koja tretiraju pitanje privlačenja stranih investicija daju mogućnost da investitor izvrši ovu konverziju, ali mnogo principijelnije je da to urade lokalne samouprave jer vi investitoru treba da date za izgradnju gradsko građevinsko zemljište. Imajući u vidu neke najave investitora koji bi trebalo u skorije vreme da dođu u Grad Pančevo, a u pitanju su investitori koji su od značaja i za razvoj Republike Srbije, samo koristimo mogućnost da jeftinije prođemo, da izvršimo konverziju bez nadoknade. Ušteda od više desetina miliona dinara je od velikog značaja i može da se usmeri u ulaganje u samoj zoni u povećanje kvaliteta za investicije tog nekog budućeg investitora. Još uvek ne smem da iznosim detalje vezane za to, rekao je Saša Pavlov.

Gradonačelnik kaže da je Pančevo i ranije slalo sličan zahtev Vladi Srbije. 

Tad nam se nije izašlo u susret, ali tada najavljena investicija nije bila od šireg značaja kao što je sada slučaj. Gotovo da sam siguran da će ovaj put Vlada Srbije imati sluha za ovaj naš zahtev i izaći nam u susret potpuno ili delimično, zaključio je Saša Pavlov.

Nacrt Odluke o utvrđivanju razvojnog prioriteta grada Pančeva trebalo bi da usvoje i odbornici Skupštine Grada Pančeva kako bi se zahtev za oslobađanje od plaćanja naknade za promenu namene zemljišta uputio nadležnom Ministarstvu i Vladi Srbije na odlučivanje.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Komentari  

0 #1 gaga 01-02-2018 15:05
Kada ce se ukinuti zabrana zidanja i izdavanja gradjevinskih dozvola za placeve pored nove utve zona u kojoj se ne moze zidati niti saditi nista sem trave a placa se porez na imovinu kao gradjevinsko zemljiste a od gradjevinske dozvole ne moze se doci pa cak ni plastenik staviti zato sto je pod kontrolom nove utve i vojske.bilo je reci da ce se skinuti zabrana pa da pitam KADA?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00