ponedeljak, 29. januar 2018.  18:32h
Pročitano 1561 puta

Dvadeset godina Vinarijade u Dolovu

Ovogodišnja Vinarijada biće održana po dvadeseti put u Dolovu i u okviru nje biće organizovano više različitih dešavanja u Dolovu od 10. do 14. februara.

Ovogodišnja 20. Vinarijada u Dolovu trajaće od 10. do 14. februara Ovogodišnja 20. Vinarijada u Dolovu trajaće od 10. do 14. februara Pančevo.MOJKraj.rs

9. i 10. februara zainteresovani proizvođači mogu predati uzorke za takmičenje za najbolje vino u četiri kategorije: belo, roze, crveno i desertno vino, a pobednik će biti proglašen u subotu, 10. februara uveče.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Turističkoj organizaciji Pančevo govorili su Bogdan Ankucić, predsednik Udruženja vinara Sveti Trifun iz Dolova, Slavko Dangubić, osnivač manifestacije, Đorđe Stajić, čuvar dobrog vina u podrumu Udruženja, Jovana Radonjin, PR manifestacije i Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Kako je Slavko Dangubić rekao, osnovna ideja pre dvadeset godina bila je da se pospeši sadnja vinograda i ponovo razvije vinogradarstvo u Dolovu u kojem je nekada davno bilo više od 250 lanaca pod vinogradima.

Iz godine u godinu Vinarijada je rasla i danas možemo da kažemo da u Dolovu postoji 20 ozbiljnijih vinogradara. Svake godine poklanjamo od 3.000 do 5.000 kalemova vinove loze i od osnivanja do danas podeljeno je sadnica za oko tri hektara vinograda, kaže Dangubić.

 

0 vinarijda 20 najava

 

Bogdan Ankucić kaže da danas članovi Udruženja imaju oko 10 hektara pod vinovom lozom, a još oko 40 hektara je u okolini Dolova pod zasadima vinove loze, što je pokazatelj da se sve više vinogradarstvo vraća u Dolovački atar.

Ponosni smo jer smo bili inicijatori i uzor po kojem su nastala brojna druga udruženja građana u okolnim selima, i pokrenute Vinarijade i vinogradarstvo. Zahvaljujući podsticajnim sredstvima za razvoj vinogradarstva ovog proleća bićemo u prilici da 2,5 hektara zasadimo vinovom lozom i da nastavimo dalje da razvijamo ovu poljoprivrednu gradu, kazao je Ankucić.

Jovana Radonjin je prisutne na konferenciji za novinare upoznala s kraćim istorijatom Vinarijade i ovogodišnjim detaljnim programom manifestacije.

Osnovni ciljevi i aktivnosti su promocija Dolova, kulturne baštine, starih zanata, zdrave hrane i pića, popularizacija gajenja vinove loze i pravljenja vina na tradicionalnan način, kazala je Radonjin.

Promocija Vinarijade biće organizovana na Korzou u Pančevu, u subotu, 3. februara od 10 do 14 sati, a posetioci će imati priliku da probaju i kupe domaća vina.

Za 6. februar u 18 sati u Domu kulture Dolovo najavljeno je predavanje iz vinogradarstva.

9. februara od 15 do 20 sati, a 10. februara od 9 do 15 časova u prostorijama Doma kulture u Dolovu biće organizovan prijem uzoraka mladih vina za takmičenje.

U subotu, 10. februara u 9 sati svečano će biti otvorena 20. Vinarijada na pijačnom trgu u Dolovu, biće organizovano takmičenje u brzom ispijanju špricera, ali i besplatna podela sadnica vinove loze za podsticaj razvoja vinogradarstva. Istog dana od 12 do 15 sati za zainteresovane biće upriličen obilazak podruma Udruženja “Sveti Trifun”, Stare banatske kuće kod Đorđa Stajića i obilazak vinograda Udruženja.

U 15 časova započeće rad komisija za izbor najboljeg vina, da bi u 19 časova u Domu kulture bili proglašeni pobednici u sve četiri kategorije.

I na sam dan Svetog Trifuna, 14. februara, dolovački vinogradari obići će vinograd Udruženja “Sveti Trifun” kako bi obavili simbolično orezivanje vinograda, a u večernjim satima u školi biće otvorena izložba slika i etno postavke opreme za vinogradarstvo. Na svečanoj večeri KUD Banatski vez će prirediti prigodan kulturno-umetnički program uz specijalnog gosta večeri, a proizvođačima najboljih vina biće uručene nagrade.

Organizator Vinarijade je Udruženje vinogradara i vinara “Sveti Trifun” iz Dolova.

Turistička organizacija Pančevo i ove godine je suorganizator Vinarijade, čije održavanje pomažu i Grad Pančevo, Mesna zajednica Dolovo, Dom kulture Dolovo, JKP Dolovi iz Dolova i drugi sponzori.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00