petak, 19. januar 2018.  07:57h
Pročitano 1142 puta

Gaspromnjeft će u Rafineriju nafte u Pančevu investirati 480 miliona evra

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus, kao i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo.

U toku je izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo čija je vrednost 300 miliona evra U toku je izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo čija je vrednost 300 miliona evra NIS Gaspromnjeft

To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže, rekao je Tjurdenjev, a prenosi sajt NIS Gazpromnjeft.

On je istakao da u narednih sedam godina NIS želi i dalje da zadrži lidersku poziciju u Srbiji. 

Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto. Ipak, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unosi izazove i u naše poslovanje. Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače – kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje, kazao je Tjurdenjev.

 

kiril tjurdenjev nis direktor

 

Pored naftne delatnosti, NIS se bavi i proizvodnjom struje, licencirani je trgovac strujom. Tjurdenjev kaže da ima kupaca, električna energija jedan je od NIS-ovih biznis-pravaca koji će dalje razvijati. 

Sa „Gasprom Energoholdingom“ već radimo na projektu izgradnje termoelektrane – toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnu energiju za potrebe kompanije a ostatak ćemo plasiratari na tržište. Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište – investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije ali i povećemo obim trgovine, kazao je Tjurdenjev.

Na svetskim berzama, cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste. Dve trećine količina nafte koje prerađuje NIS uvozi. 

Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta, koje utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i nove vrste goriva. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji, kazao je direktor NIS Gaspromnjefta u intervjuu za RTS.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/NIS
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00