sreda, 17. januar 2018.  13:18h
Pročitano 1417 puta

Uveden red u izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u Pančevu

Pre samo godinu i po dana uvođenje reda u izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta mnogima je delovalo kao nešto nemoguće i neostvarivo, hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta bili su bespravno uzurpirani, bez ikakvih sankcija za počinioce, a Grad Pančevo i država trpeli su višemilionske štete.

Skidanje useva u okviru organizovane borbe protiv uzurpatora državnog poljoprivrednog zemljišta, avgusta 2016. godine Skidanje useva u okviru organizovane borbe protiv uzurpatora državnog poljoprivrednog zemljišta, avgusta 2016. godine Grad Pančevo

2016. godina karakteristična je u pančevačkom ataru po borbi protiv uzurpatora državne poljoprivredne zemlje. 

Za manje od šest meseci u legalne tokove uvedeno je više od 7.000 hektara uzurpiranog državnog poljoprivrednog zemljišta na našoj teritoriji, a u budžet države slilo se 179.383.862 dinara, od čega je 40% novca ostalo na raspolaganju Gradu Pančevu, prenosi portal epancevo.rs.

Kako Zorica Repac, članica Gradskog veća resorno zadužena za poljoprivredu kaže, posao je bio veoma težak, ali je ona ozbiljno pristupila rešavanju ovog problema zajedno s ljudima iz Sekretarijata za poljoprivredu, ne odstupajući ni kad je bilo neprijatnih situacija na terenu ni kad je bilo pretnji.

Kada smo sredinom 2016. godine krenuli u rešavanje ovog problema paralelno smo radili na otkrivanju uzurpatora, skidanju useva i na raspisivanju javnog oglasa za licitaciju, kaže Zorica Repac.

 

0 zorica repac clan veca

Na slici: Zorica Repac, član Gradskog veća resorno zadužena za poljoprivredu

 

U skladu sa važećim propisima i zakonima deo uzurpatora prihvatio je ponudu za vansudsko poravnanje, deo njih je platio trostruku cenu zakupa kako je Zakon propisao jer nisu prihvatili prvobitnu ponudu, a sa površina za koje se nije utvrdilo ko ih je uzurpirao skinuta je letina.

Napravili smo 216 predloga vansudskih poravnanja za površinu od blizu 6.000  hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Bilo je i onih koji su ignorisali jednu takvu mirnu, džentlmensku ponudu. Nastavili smo da se držimo Zakona o poljoprivrednom zemljištu s namerom da pokažemo da smo zaista spremni i odlučni da se obračunamo sa svim nezakonitim radnjama i da idemo do kraja. Strogo smo se držali Zakona i primenjivali samo ono što je on predvideo, kaže članica Gradskog veća.

U nastavku uvođenja reda u ovoj oblasti, Skupština Grada Pančeva u julu 2016. godine donela je Odluku o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Dva puta je raspisan i oglas za izvođača radova, ali pošto se niko nije odazvao, ubiranje useva uradila je PKB Korporacija krajem avgusta 2016. godine.

Bez obzira na sve pretnje i neprijatnosti koje smo imali, na loše vremenske prilike tokom zime, ipak nismo odustajali. S blizu 1.000 hektara uzurpiranih poljoprivrednih površina koje su bile u državnoj svojini skinuli smo suncokret, soju, kukuruz i šećernu repu, kaže Zorica Repac.

 

DSCN0213

Na slici: detalj s obilaska terena, tokom zime, 2016. godine, dok je trajala intenzivna borba protiv uzurpatora državnog poljoprivrednog zemljišta (foto: Sekretarijat za poljoprivredu Grada Pančeva)

 

Krajnji ishod ove sveobuhvatne akcije, nakon samo šest meseci, rezultirao je činjenicom da je više od 7.000 hektara stavljeno u zakonske okvire, obeštećenje odnosno naplata za te površine bila je blizu 180 miliona dinara, odnosno milion i po evra!

Ključni motiv nam nije bio samo ekonomski već i da pokažemo da niko ne može biti jači od države, da ne može niko da izigra zakon niti da neko od pojedinaca pribavlja sebi protivpravnu korist a da država, pokrajina i lokalna samouprava ostaju bez pripadajućih sredstava, kaže naša sagovornica.

Paralelno sa ovim aktivnostima u Pančevu je sprovedena i javna licitacija. Prvi krug te godine bio je početkom avgusta. 

Tada smo se svi složili da kada se na vreme usvoji Program korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta i na vreme organizuje prvi krug licitacije da ljudi dođu do željenih površina - ima i rezultata. Blagovremena licitacija je jedna od efikasnih mera u borbi protiv uzurpacije i mi smo 2017. godinu čekali sa veoma lepim rezultatima, kaže Repac.

Iako je sporadično i dalje bilo pokušaja ulaska i nezakonitog korišćenja zemljišta, Zorica Repac i njeni saradnici iz Sekretarijata za poljoprivredu bili su istrajni i nastavili su skidanje useva i sa tih manjih uzurpiranih površina, kako bi i sami poljoprivrednici shvatili da se ni pola ara ne može bespravno koristiti.

Danas imamo jako lepu saradnju s poljoprivrednicima na teritoriji Pančeva, čak i sa onima koji su tada bili među uzurpatorima. Sekretarijat za poljoprivredu im je stalno na raspolaganju u smislu davanja obaveštenja o konkursima, podrške, bilo kakve vrste pomoći i oni to znaju, kaže Zorica Repac.

Postignuti rezultati ukazuju da su potezi prilikom uvođenja reda u agraru u Pančevu bili pravi. Kao rezultat svega preduzetog u Pančevu je tokom prošle godine na vreme urađena licitacija za agroekonomsku 2017/2018 godinu i po prvi put su velike površine izdate u zakup već u tom prvom nadmetanju. 

Izdavanjem 10.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup na teritoriji Pančeva prošle godine u septembru, u prvom krugu licitacije, država je ostvarila prihod od skoro 2,8 miliona evra, što je najviše izdatih površina pod zakup ikad. Od tog iznosa 40% slilo se u budžet Grada Pančeva.

Taj novac biće usmeren u izgradnju i rekonstrukciju atarskih puteva, održavanje kanalske mreže, podizanje vetrozaštitnog pojasa. Deo novca biće namenjen udruženjima građana u selima, a dobar deo sredstava je izdvojen za nastavak komasacije. Sad možemo da planiramo i sistematski prilazimo nekim kapitalnijim i značajnijim ulaganjima u poljoprivredi, kaže Zorica Repac, članica Gradskog veća za poljoprivredu.

Za izdavanje u zakup u drugom krugu javnih licitacija, koje će biti održane početkom februara, preostalo je još oko hiljadu hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Novi Program korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta se priprema, kako bi bio usvojen u zakonskom roku, do kraja marta. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00