ponedeljak, 15. januar 2018.  19:21h
Pročitano 1432 puta

Počela izrada Plana upisa u srednje škole na lokalnom i regionalnom nivou za školsku 2018/19 godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije započelo je izradu plana upisa u srednje stručne škole za školsku 2018/19. godinu. 

Nastava u jednom od kabineta Mašinske škole Pančevo u kojoj je upisana prva generacija po principu dualnog obrazovanja na tri obrazovna smera Nastava u jednom od kabineta Mašinske škole Pančevo u kojoj je upisana prva generacija po principu dualnog obrazovanja na tri obrazovna smera Mašinska škola Pančevo

Akcenat je stavljen na potrebe privrede za kadrovima te u njegovoj realizaciji i Privredna komora Srbije ima značajnu ulogu. Zadatak Privredne komore Srbije je da, u saradnji sa poslodavcima prikupi podatke o potrebnim i deficitarnim kadrovima kako bi se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, Nacionalnom službom za zapošljavanje, školama, školskom upravom pripremio plan upisa koji će odslikavati realne potrebe privrednog razvoja date lokalne sredine odnosno regiona.

S obzirom da se radi o vrlo ozbiljnom procesu koji treba da doprinese značajnom unapređenju sistema obrazovanja u Republici Srbiji neophodna je i podrška i saradnja poslodavaca i svih drugih aktera u procesu obrazovanja koji će svojim predlozima, sugestijama, a pre svega iskazanim potrebama dovesti do školovanja kadrova potrebnih privredi. Pozivamo sve zainteresovane privrednike da se uključe u ovaj proces i popunjavanjem Izjave o namerama doprinesu kvalitetnom unapređenju i usklađivanju nastavnih programa sa potrebama i razvojnim planovima kompanija, navodi se na sajtu Privredne komore Pančevo.

Izjavu o namerama potrebno je da potpišu svi poslodavci koji imaju nameru da od sledeće školske godine uđu u sistem dualnog obrazovanja. Popunjena Izjava se dostavlja u RPK Pančevo elektronskim putem, na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  najkasnije do srede 31. januara.  

Takođe, Izjava se može dostaviti i lično u RPK Južnobanatskog upravnog okruga, Ulica Zmaj Jovina 1a, Pančevo ili je predstavnik komore preuzeti u prostorijama kompanije.

Obaveze kompanija koje se u ovom trenutku uključuju u dualno obrazovanje su:
- Prijem učenika na praksu (1,2,3 puta nedeljno u zavisnosti od obrazovnog profila i razreda – I, II, III ili IV) i
- Obezbeđivanje instruktora među svojim zaposlenima koji moraju da prođu Obuku
dok Finansijska nadoknada postaje obavezna tek po primeni Zakona o dualnom obrazovanju (2019/2020) i odnosiće se samo na novoupisane generacije.

Poslodavce koji nisu zainteresovani ili nisu u mogućnosti da učestvuju u dualnom obrazovanju, a ipak imaju potrebu za određenim srednjoškolskim kadrom, takođe molimo da popune Izjavu i dostave na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Na osnovu tih podataka privredna komora će izlagati potrebe privrede na sastancima sa predstavnicima školske uprave, NSZ, lokalne samouprave i drugih državnih organa i institucija, a koji treba da rezultiraju predlogom plana upisa u srednje škole koji će biti usklađen sa potrebama privrede.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00