nedelja, 14. januar 2018.  11:29h
Pročitano 496 puta

Povećan broj turističkih manifestacija u Pančevu, kao i broj turista

Turistička organizacija Pančevo prošle godine, dobrom organizacijom i domaćinskim poslovanjem, ostvarila je značajne uštede u svom budžetu, zbog čega je bilo moguće organizovati i nove manifestacije.

Detalj s manifestacije Ulica Novogodišnje čarolije u Pančevu Detalj s manifestacije Ulica Novogodišnje čarolije u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

„Ulica Novogodišnje čarolije“ organizovana je od 25. do 31. decembra 2017. godine skromnim finansijskim sredstvima, a ova nova manifestacija završena je dočekom Nove godine na otvorenom kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo veoma je zadovoljan što su građani lepo prihvatili novu manifestaciju i što se pokazalo kao pravi potez da se posle dvadeset godina u Pančevu organizuje doček nove godine.

Osnovna ideja je bila da u tih poslednjih sedam dana stare godine obogatimo turističku ponudu grada novim sadržajima, koji će na jednom mestu predstaviti brojna udruženja građana, kulturno-umetnička društva, mlade izvođače s teritorije Grada Pančeva i svih devet naseljenih mesta. Poziv je bio otvoren za sve zainteresovane učesnike i imali smo situaciju čak da je nakon otvaranja, kada su ljudi videli kako to lepo izgleda, bilo naknadnih zahteva učesnika da ih uklopimo u program i pružimo im šansu da se predstave sugrađanima. Izlazili smo u susret svima i s obzirom da je to bila prva godina održavanja i jer Pančevci nisu navikli da se nešto u gradu organizuje zimi, zadovoljni smo što su građani veoma lepo prihvatili manifestaciju a broj posetilaca iz dana u dan je rastao, kaže Stoilković.

Prvi put posle dvadeset godina u Pančevu je organizovan doček na otvorenom. Pošto je to bila prva godina, odlučeno je da nastupe lokalni izvođači, tako da su Pančevci uživali u muzici tamburaškog orkestra Čingrija i Laguna benda.

 

IMG 20171231 222215 372

Na slici: detalj s dočeka Nove 2018. godine u Pančevu

 

Prezadovoljni smo, imali smo pojačane mere bezbednosti. Zahvalio bih se policiji i javno-komunalnim preduzećima koja su nam bila na raspolaganju za sve što nam je trebalo. Imali smo više od 4.500 posetilaca u novogodišnjoj noći, čime smo potvrdili da smo načinili pravi potez kada smo odlučili da organizujemo Doček Nove godine u Pančevu, kaže Stoilković.

Na mesto direktora Nikola Stoilković imenovan je u martu prošle godine i za samo osam meseci uspeo je da otplati oko dva miliona dinara zatečenog duga i ostvari uštede u poslovanju, a da pritom obogati turističku ponudu grada Pančeva i značajno poveća prisutnost Pančeva na sajmovima u zemlji i inostranstvu predstavljajući potencijale koje naš grad ima. Za samo osam meseci urađeno je više na promociji turističkih potencijala Pančeva nego ikad ranije, od osnivanja Turističke organizacije.

U prošloj godini, uz prisustvo više hiljada domaćih i stranih turista, organizovani su i Dani Vajferta, a Turistička organizacija Pančevo bila je suorganizator velikog broja turističkih manifestacija zajedno sa seoskim udruženjima građana, kao i udruženjima mladih i udruženjima žena koji rade na našoj teritoriji. Predstavljanje na sajmovima u zemlji i inostranstvu dodatno su doprineli da se za manifestacije u našem gradu čuje i izvan Pančeva, kao i druge turističke potencijale, što je uticalo i na povećan broj turista tokom prošle godine.

U organizaciji manifestacija u prošloj godini uočili smo neke nedostatke, i sada znamo kako da ih dodatno unapredimo i poboljšamo, što nam i jeste jedan od postavljenih ciljeva u 2018. godini. Sredinom prošle godine nabavljen je i katamaran, čime smo dodatno obogatili turističku ponudu našeg grada i Pančevcima ali i posetiocima Pančeva omogućili da upoznaju svoj grad na nešto drugačiji način, s reke. Uspeli smo u nameri da strani turisti čuju za nas. Više od 3.000 putnika prevezeno je katamaranom, a od toga više od 500 putnika bili su strani turisti što je veoma značajan podatak. Dobro je što smo dobili podršku da se uredi ponton za katamaran, čime ćemo biti u mogućnosti da obogatimo i turističku ponudu novim plovidbenim rutama, kazao je Nikola Stoilković.

U novembru i decembru prošle godine u Pančevu je boravilo oko 1.000 slovenačkih turista koji su bili veoma zainteresovani za kraft pivarstvo i vina s našeg podneblja.

To je jako značajno, jer strani turisti donose novac gradu a pritom oduševljeni su svime što su kod nas videli. Beograđani su sve češći turisti, dolaze na naše manifestacije, ali žele da obiđu i staru pivaru, i da putuju katamaranom po Tamišu. Sve je više ljudi, kako iz Beograda tako i iz drugih mesta, koji su kupili stanove u našem gradu i doselili se kod nas, a Turistička organizacija Pančevo im je glavni izvor informisanja o svim dešavanjima u našem gradu. Naravno da sam zadovoljan što dobijamo sve više pohvala od domaćih i stranih turista koji su nas posetili, koji su posebno oduševljeni brojnim turističkim potencijalima kojima Pančevo raspolaže, a koji do sada insu prikazani na pravi način, kaže Nikola Stoilković.

 

nikola stoilkovic katamaran 2017

Na slici: U maju 2017. godine gradonačelnik Pančeva uručio je Nikoli Stoilkoviću ključeve katamarana čime je ovo plovilo i zvanično predato na korišćenje Turističkoj organizaciji Pančevo

 

Ukupan budžet Turističke organizacije za 2018. godinu je oko 20 miliona dinara. Finansijski plan i program rada ove institucije usvojili su odbornici na poslednjem skupštinskom zasedanju. Planirani budžet za manifestacije i turističku promociju grada na istom je nivou kao prošle godine. Gradsko veće odredilo je TOP kao nosioca projekta „Uređenje pontona na Tamišu“ i u te svrhe je TOP dobio tri miliona dinara od čega je više od dva miliona dinara obezbeđeno iz budžeta AP Vojvodine, gde je aplicirano na konkursu pokrajinskog Sekretarijata za privredu i turizam.

U redovne aktivnosti TOP-a spadaju unapređenje i promocija turizma na teritoriji grada. I ove godine planirane su manifestacije Dani Vajferta, Novogodišnji bazar, ali i ponovno organizovanje manifestacije „Ulica novogodišnje čarolije“, koja je 2017. godine prvi put održana s puno uspeha. Na bazi tog iskustva već pripremamo još jednu novu manifestaciju za Uskrs ove godine, a iniciraćemo i pisanje nove Strategije razvoja turizma u Pančevu, kazao je Nikola Stoilković.

Prema Programu rada i finansijskom planu za ovu godinu sredstva će, između ostalog, biti upotrebljena za promociju turističke ponude, za nastupe na sajmovima turizma u Srbiji i inostranstvu, medijske kampanje, unapređenje ponude smeštaja u domaćoj radinosti, unapređenje turističke ponude na reci Tamiš, briga o katamaranu i organizovanje plovidbi Tamišem, organizovanje turističkih ruta.

Više je nego uočljivo da turizam postaje sve značajnija privredna grana u našem gradu i Turistička organizacija u Pančevu neophodnija je više nego ikad.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00