petak, 12. januar 2018.  18:29h
Pročitano 756 puta

Obeležen 296. rođendan Vajfertove pivare

Udruženje građana Muzej pivarstva Đorđe Vajfert obeležilo je danas 296. rođendan Stare pančevačke pivare. 

Nj.E. Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Henk van den Dool, danas je u nastavku akcije „Sve nas pivo spaja“, skuvao svoje pivo koje će prodati u humanitane svrhe Nj.E. Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Henk van den Dool, danas je u nastavku akcije „Sve nas pivo spaja“, skuvao svoje pivo koje će prodati u humanitane svrhe Pančevo.MOJKraj.rs

Rođendansku proslavu uveličali su i specijalni gosti Nj.E. Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Henk van den Dool; Danilo Golubović, savetnik ministarke Jadranke Joksimović za zajedničku poljoprivrednu politiku i kum pivare Georg W, kao i Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

Nj.E. Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Henk van den Dool, danas je u nastavku akcije „Sve nas pivo spaja“, skuvao svoje pivo koje će prodati u humanitane svrhe. Akciju je 2016. godine započeo Ambasador Nemačke u Srbiji, NJ.E. dr Axel Dittmann a 2017. godine pridružio se Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, Nj.E. dr Atila Pinter.

Bratislav Stojanović-Braca, tehnolog za proizvodnju piva i dugogodišnji direktor pančevačke Pivare je zajedno sa holandskim ambasadorom u podrumu Vajfertove pivare skuvao pivo od čije će prodaje sav prihod otići u humanitarne svrhe. 

Henk van den Dol, ambasador Kraljevine Holandije kaže da u vreme kada je u Srbiji otvorena prva pivara, koja je ujedno bila i prva na Balkanu, u Holandiji je počelo "zlatno doba".

Tradicija je veoma važna. Služi da predstavi jedinstvene mirise, ukuse i navike celom svetu. Zato je tradicija tu da pokaže i identitet jedne zajednice. Ona ujedno treba da pokaže i da postoji više sličnosti nego razlika među zajednicama, i da predstavlja jednu vrstu zajedničkog dijaloga na globalnom nivou. Odličan primer za to je upravo povećan broj kraft pivara u svetu. One imaju jedinstvene ukuse, a u isto vreme su i deo globalne strasti, kazao je Henk van den Dol.

On je istakao da u Srbiji trenutno posluje 600 holandskih kompanija i da ima puno mogućnosti za ekonomsku saradnju u različitim oblastima.

 

IMG 20180112 140438

 

Danilo Golubović, savetnik ministarke za evropske integracije, Jadranke Joksimović,  pre tri godine bio je i kum pivare Georg Vajfert, i zauzima posebno mesto tokom slavlja u pivari. Golubović je posebno zahvalio vlasniku pivnice Teši Markoviću, jer je imao viziju za razvoj ovog posla i polako ali sigurno je realizuje.

Znam kako je ovo izgledalo na početku, a evo kako izgleda sada. Treba imati viziju i treba sanjati lepe snove, jer ako je čovek uporan, oni se i ostvare. Nadam se da će i grad i republika da značajnije pomognu ovaj projekat, jer mislim da ovo jeste jedno kulturno obeležje Srbije kojim možemo da se ponosimo, i grad Pančevo a i Srbija u celini, kazao je Golubović.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva istakao je da mu je drago da je zgrada Vajfertove pivare preživela skoro tristotine godina i da je zadržala prvobitni oblik.

Siguran sam da je ovo prvi industrijski objekat u Vojvodini, a koji je negde naznačio put razvoja grada Pančeva, odnosno industrijalizacije grada. Jako mi je drago da danas ovde stojimo u zgradi koja postaje jedna vrsta modernog obeležja grada, i sa tim modernim obeležjem grad Pančevo sa Srbijom ide u jednu svetliju budućnost, kazao je Saša Pavlov.

U pripremi obeležavanja tri veka postojanja pivare, ovu svečanost podržalo je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije: Za Srbiju u EU – korak po korak!

 

IMG 20180112 140921

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00