utorak, 9. januar 2018.  10:27h
Pročitano 2129 puta

Podmetač s motivom „Banatske šare“ autentični je proizvod iz Srbije (VIDEO)

Krajem prošle godine objavljeni su rezultati konkursa u okviru projekta „Tradicija u službi lokalnog razvoja“ i za tri proizvoda biće dizajnirano savremeno pakovanje i izdat sertifikat.

Četvrtasti podmetač od pustovane vune s motivom „Banatske šare“ iz Pančeva koji izrađuju žene iz udruženja "Panonke" jedan je od tri proizvoda za koje će se raditi dizajn pakovanja i koje će dobiti sertifikat autentičnog proizvoda Četvrtasti podmetač od pustovane vune s motivom „Banatske šare“ iz Pančeva koji izrađuju žene iz udruženja "Panonke" jedan je od tri proizvoda za koje će se raditi dizajn pakovanja i koje će dobiti sertifikat autentičnog proizvoda Dejan Valek

Jedan od ta tri proizvoda je četvrtasti podmetač od pustovane vune s motivom „Banatske šare“ iz Pančeva koji izrađuju žene iz udruženja "Panonke" iz Pančeva

Ovaj proizvod će se naći i na mapi lokalnih autentičnih proizvoda na kojoj će biti označeni gradovi i opštine sa autentičnim proizvodima. Projekat realizuje Etno mreža uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED-a.

 

0 banatska sara na podmetacima

 

Članice Udruženja Panonke godinama se trude da ožive tradicionalne šare Banata. Od ovog proizvoda, rađenog u jednoj staroj tehnici u savremeno dizajniranom pakovanju, očekuju da ti Banatski motivi postanu prepoznatljivi i van granica naše zemlje, ali i da zainteresuju mlade da nastave da čuvaju tradiciju.

Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja žena „Panonke“ kaže da najviše očekuju da ovaj proizvod bude usvojen kao neki protokolarni poklon i da se pojavi na sajmovima u tom dizajniranom pakovanju koji će osmisliti stručnjaci.

Motivi koji se nalaze na našim rukotvorinama oslanjaju se na rad i stvaralaštvo Jovanke Poznanov, Pančevke koja je početkom prošlog veka vodila žensku zanatsku školu. Praktično su ovo šare koje smo pronašli u Istorijskom arhivu u Pančevu gde se čuva deo radova koji su nastali u toj školi, nalazili su se u tim starim kutijama, a mi smo ih primenili na novim proizvodima, objašnjava Olga Žolnai Jokanović za RTV.

 

0 rad u panonkama

 

Banatske šare žene iz tog udruženja rade u svim tehnikama. Posao nije lak ali se umetnost, veština i kreativnost ogledaju u njihovim jedinstvenim radovima.

Jadranka Dimitrievska kaže da se podmetač u pustovanoj vuni radi skoro 40 sati i dosta je fizički naporno uraditi takav proizvod.

 

0 banatske sare

 

Mi smo se opredelile za nešto što se radi sporo, nešto što neguje timski duh, porodicu, tradiciju i što nas podseća gde smo, ko smo i odakle smo, objašnjava Jasna Vujičić.

0 banatska sara i ostali proizvodi

 

Panonke rade na tome da se "Banatske šare" Jovanke Poznanov nađu i na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/RTV
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00